Sport

A legendás kardvívó ütemérzéke parádés volt

Száz éve született

Huszonegy éve nincs már velünk a Halhatatlanok Klubjának első elnöke, a világ egyik legeredményesebb kardvívója, a hatszoros olimpiai és hétszeres világbajnok Kárpáti Rudolf, aki ma lenne százéves.

A legendás kardvívó ütemérzéke parádés volt
Fotó: Fortepan

Budapesten született, és igen fiatalon megmutatkozott tehetsége a sportban és a zenében. A Zeneakadémia hegedű tanszakán végzett, rendkívüli tempóérzékét a vívásban is kamatoztatta. Legendás volt technikai repertoárja és taktikai érettsége. Öt évig a Vasas, 1951-től 1967-ig a Budapesti Honvéd sportolója volt. Sikerei szinte felsorolhatatlanok, még negyvenévesen is csapat vb-ezüstérmet nyert. Négy olimpián indult, valamennyiről aranyérmesként (csapatban és egyéniben) távozott. Visszavonulása után a Nemzetközi Vívó Szövetség kard bizottságának elnöke, bírói bizottságának tagja volt, 1990-ben vezérőrnaggyá léptették elő, s megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság érdemrendjét. Bekerült a Vívó Hírességek Csarnokába, nevét vándordíj, Világ Kupa-verseny és több vívóterem viseli.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom