Sport

Biztonságos az élet a buborékban

Amerikai sportok. A labdarúgók és a kosárlabdázók is Floridában játsszák az idényt, speciális maszk az NFL-ben

Egyelőre sikeresnek mondható az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) a játékosok elkülönítése „buborékban”, ugyanis az elvégzett koronavírustesztek mindössze 0,6 százaléka lett pozitív.

A rájátszásba jutott vagy oda még eséllyel pályázó 22 csapat egy hete költözött be a floridai Disney World szórakoztatóparkba. Az első héten ott 322 vizsgálatot végeztek, és két játékosnál mutatták ki a fertőzést, akik otthonukban gyógyulnak. Két kosarasra azért róttak ki tíznapos extra karantént, mert elhagyták a buborékot. Egyikük Bruno Caboclo a Houston Rocketsből, a másik pedig a Sacramento Kingsből Richaun Holmes, utóbbi csak egy megrendelt ételt vett át a futártól, de a szigorú szabályok értelmében ez is tilos. Az NBA közleménye szerint a beköltözés előtt tizenkilenc kosaras tesztje lett pozitív – köztük a Houston Rockets sztárjának, Russell West-brooknak is –, ők a kötelező házi karantén után csatlakozhatnak társaikhoz. A mostani eredmények annak tükrében is biztatók, hogy Florida állam az egyik legsúlyosabban fertőzött az Egyesült Államokban, vasárnap rekordot jelentő 15 299, hétfőn pedig 12 624 új esetet regisztráltak. A márciusban félbeszakadt bajnokság a tervek szerint július 30-án folytatódik, minden csapat nyolc mérkőzést játszik még az alapszakaszból, és aztán indul a playoff.

A WNBA-ben, a női profi kosárlabdaligában szombathoz egy hétre, július 25-én kezdődik az új idény. A színhely ugyancsak Florida, de egy másik város, Bradenton. A játékosok az IMG Akadémián laknak majd, a meccseket pedig a közeli Feld Entertainment Centerben vívják. Nézőket a koronavírus-járvány miatt oda sem engednek be. Az előző idény legjobbjává (MVP) választott Elena Delle Donne, a címvédő Washington Mystics 30 éves sztárja várhatóan nem lesz ott a mezőnyben, noha azt kockáztatja, hogy nem kap majd fizetést. A 2008 óta Lyme-kórral küzdő kosaras arra kérte a liga vezetőit, hogy mivel orvosai szerint a koronavírus-fertőzés súlyos komplikációkat okozhat nála, hadd hagyja ki a 2020-as szezont. A WNBA azonban elutasította a kérését.

A tojáslabdás futball-liga, az NFL illetékesei bemutatták azt a sisakot, amelyben egy szájmaszkra emlékeztető plexi is található, ezzel védekezve a koronavírus-járvány ellen. A liga orvosi bizottsága ajánlja, de nem tette kötelezővé a viselését.

Észak-Amerika első számú profi labdarúgó-, vagyis soccerligájában, az MLS-ben már folytatódott a bajnokság, ugyancsak Orlandóban, Disney Worldben.

A csapatokat hat csoportra osztották, az együttesekre tizenhat játéknapon három csoportmérkőzés vár, amelyek beleszámítanak az alapszakaszba. Az FC Dallas és a Nashville FC a túl sok koronavírusos eset miatt nem indulhatott el.

Kapcsolódó írásaink