Sport

Elhunyt az Ajax legendás futballistája, Wim Suurbier

Hetvenöt éves korában elhunyt Wim Suurbier, a 70-es évek meghatározó futballcsapata, az Ajax Amsterdam jobbhátvédje.

Elhunyt az Ajax legendás futballistája, Wim Suurbier
Wim Suurbier több mint 500 meccsen szerepelt az Ajax csapatában
Fotó: Twitter/AFC Ajax

A holland klub közleménye szerint ő volt az első olyan szélső védő, aki az egész pályát bejátszotta, ahogyan a mai modern labdarúgásban szokás.

Suurbier 1964-től 1977-ig erősítette az amszterdami együttest, melynek színeiben 1971-ben, 1972-ben és 1973-ban is megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A holland válogatottban 60 mérkőzésen három gólt szerzett, tagja volt az 1974-ben és 1978-ban is világbajnoki ezüstérmes csapatnak.

Légiósként szerepelt a német Schalke és a francia Metz együttesében, de játszott az Egyesült Államokban is, a Los Angeles Aztecs és a San José Earthquakes mezét viselte, pályafutása utolsó éveiben pedig az amerikai teremfoci-bajnokságban vezetett le.

Objektum doboz

Edzői pályáját is az Egyesült Államokban kezdte, 1983-tól játékos-edzőként, majd 1987-től főállású trénerként dolgozott. A 90-es évek közepén hagyta el az amerikai kontinenst, 1999-től René Meulensteen segítője lett, előbb a katari Al-Etehadnál, később pedig az Al-Saddnál dolgoztak együtt, az Al Etehaddal megnyerték az Arab Kupát.

Suurbier a 2001-2002-es szezonban visszatért hazájába, ahol a Heerenveen utánpótlásánál tevékenykedett. Utolsó edzői feladatát 2017-ben vállalta az indiai Kerala Blastersnél, ahol ismét Meulensteen munkáját segítette.
 

Kapcsolódó írásaink