Sport

Meghalt Jack Charlton

Nyolcvanöt éves korában elhunyt John „Jack” Charlton világbajnok angol labdarúgó, aki edzőként két világbajnokságra is kivezette az ír válogatottat - közölte szombaton a BBC.

Meghalt Jack Charlton
Jack Charlton (1935-2020)
Fotó: AFP/Paul Ellis

A Leeds United egykori legendás védője rákbetegségben szenvedett és demenciával is küzdött. A család közleménye szerint rokonai körében, northumberlandi otthonában érte a halál pénteken.

Jack Charlton teljes játékospályafutását a Leeds Unitednél töltötte, 21 éven át szolgálta a klubot, melynek színeiben 629 meccsen lépett pályára - ez máig rekordnak számít. Számos trófeát is nyert az egyesülettel: az angol bajnokságban, a kupában és a ligakupában egyszer-egyszer szerzett aranyérmet, a Vásárvárosok Kupáját pedig kétszer emelhette a magasba.

Az angol válogatott mezét 35 alkalommal viselte, két világbajnokságon szerepelt, testvérével, Bobby Charltonnal együtt tagja volt az 1966-os tornát hazai közönség előtt megnyerő gárdának. Két évvel később Európa-bajnoki bronzérmet szerzett a Háromoroszlánosokkal.

Jack Charlton (balra) a német Roland Emmerichhel szemben védekezik az 1966-os világbajnokság döntőjében
Jack Charlton (balra) a német Roland Emmerichhel szemben védekezik az 1966-os világbajnokság döntőjében
Fotó: AFP/DPA/Karl Schnoerrer

Játékoskarrierje végeztével edzőnek állt: a Middlesbrough-val 1974-ben megnyerte a másodosztályú bajnokságot, később dolgozott a Sheffield Wednesdaynél és a Newcastle Unitednál is, legnagyobb sikereit az ír válogatott kispadján érte el.

A szigetország nemzeti tizenegyével 1988-ban kijutott az Európa-bajnokságra, ahol 1-0-ra legyőzték az angolokat. 1990-ben történetük során először sikerült kijuttatnia az íreket a világbajnokságra ahol egészen a negyeddöntőig meneteltek. Négy évvel később ismét sikerrel vették a kvalifikációs sorozatot, így az amerikai vb-n is ott lehettek. 1986-tól összesen tíz évig irányította az ír csapatot, majd 1996-ban lemondott posztjáról. Ezt követően már nem vállalt edzői feladatot, nyugdíjasként élt haláláig. Felesége, akivel és 1958 óta voltak házasok, valamint három gyermeke gyászolja.

Kapcsolódó írásaink