Sport

A következő szezonban még nem lesz videóbíró az NBI-ben

A korábbi tervekkel ellentétben a következő szezonban még nem, majd csak a 2021/22-es idénytől vezetik be a videóbírót a labdarúgó NBI-ben.

A következő szezonban még nem lesz videóbíró az NBI-ben
Európa számos bajnokságában, így a Bundesligában is már alkalmazzák egy ideje a VAR-technológiát, a magyar NBI-ben azonban majd csak a 2021/22-es szezontól kapnak ilyen jellegű technikai segítséget a bírók
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon/Elmar Kremser

„A koronavírus-járvány átírta a forgatókönyvet, így jelen állás szerint a 2020–2021-es idényben még nem vezetjük be az NB I-ben a VAR-t, hanem csak a 2021–2022-es idényben kerülhet erre sor” - mondta el a Nemzeti Sportnak Sipos Jenő, az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője.

Vági Márton MLSZ-főtitkár közölte, a három lehetséges rendszer közül a VAR mobil verziója mellett döntöttek: ennél az illetékesek egy minibuszban, kisteherautóban ülnek, és onnan figyelik az eseményeket. Tekintve, hogy ezek a kisbuszok bármelyik stadion mellett elférnek, gazdasági szempontból messze a legjobb megoldásnak minősül.

A főtitkár hozzátette: a VAR-rendszert a kanadai Evertz cég - amely többek között a belga bajnokság és az NBA technológiai partnere is - fogja telepíteni a magyar labdarúgásban. Minden NB I-es mérkőzésen tizenkét kamera pásztázza majd a pályát, és minden stadion alkalmas lesz arra, hogy ennyi felvevőt elhelyezzenek – ezzel párhuzamosan tovább nőhet a televíziós közvetítések színvonala.

Vági Márton arról is beszélt, hogy a nemzetközi protokoll alapján minden kisbuszban két játékvezető figyeli majd a meccseket. A sportvezető közölte, nemzetközi oktatók képzik majd a bírókat, az előzetes kalkulációk szerint harminc–ötven szakemberre lesz szükség – a pályákon és a kisbuszokban. Az elméleti oktatást követően szimulátoron gyakorolnak majd a jelöltek.

Kapcsolódó írásaink