Sport

Rédli András katonaként segítene a vírus elleni küzdelemben

Aktív szolgálatra jelentkezett a katonaságnál a világbajnok párbajtőrvívó, Rédli András, aki hamarosan elhagyhatja a házi karantént.

Rédli András katonaként segítene a vírus elleni küzdelemben
Rédli András nem csak a páston kész küzdeni a hazájáért
Fotó: AFP/Kirill Kurdyavtsev

Mint ismeretes, a március eleji, budapesti rendezésű Grand Prix-n több olyan külföldi sportoló is részt vett, akikről később kiderült, hogy megfertőződtek az új típusú koronavírussal, így a Magyar Vívó Szövetség számos versenyzőjének házi karantént rendelt el. 

Közéjük tartozik Rédli András is. A világ- és Európa-bajnok párbajtőröző március 12-e óta csapattársaihoz hasonlóan otthon tartózkodik. Elmondása szerint tünetmentes, és mivel hamarosan lejár a karanténra előírt két hét, kérvényezte az illetékeseknél, hogy katonaként segíthessen a járvány elleni védekezésben:

„Nem tudjuk, hogy mit hoz a folytatás, az biztos, hogy vívás jelenleg nincs. Mivel én katona vagyok, szeretnék aktív szerepet vállalni a haza védelmében. Kell az ember, a segítség. Szándékomat már jeleztem az illetékeseknek, ha szabadon mozoghatok, szolgálatba állok” - mondta a veol.hu-nak Rédli András.

A 36 éves vívó 2014-ben lett szerződéses katona, nemrégiben jelentkezett hivatásos állományba, és idén meg is kapta kinevezését. Korábban határvédelmi szolgálatot már teljesített, így nem újdonság számára a terepen való munka.

Mielőtt a járvány terjedése miatt gyakorlatilag minden fontos sporteseményt töröltek vagy későbbre halasztottak, a párbajtőr-válogatott épp nagy csatában volt az olimpiai részvételért. Pillanatnyi állás szerint a magyar csapat egy ponttal megelőzi az oroszokat, így ott lehetne az ötkarikás játékokon, amelyet azonban a minap szintén elhalasztottak jövő nyárra.

Egyelőre arról sem lehet semmit tudni, mikor és milyen formában folytatódhat a kvalifikációs sorozat, és Rédli szerint ez a bizonytalanság az ő helyzetüket is megnehezíti:

„Nem könnyű a helyzet és a legnehezebb ebben az, hogy nem látjuk a végét, jelenleg fogalmunk sincs, hogy mikortól lehet újra edzeni, versenyeket rendezni. Ugyanakkor most nem a sport a legfontosabb, azt is mondhatnám, hogy századrangú kérdés, jelenleg arra kell koncentrálnunk, hogy legyőzzük ezt a járványt” - fogalmazott a sportoló, aki a 2016-os riói játékokon bronzérmet nyert a válogatott tagjaként.

Kapcsolódó írásaink

„Egy csonka olimpia rendezése vétek lett volna”

ĀSzilágyi Áront kissé letaglózta a tokiói játékok elhalasztása, Sastin Marianna nem tartja korrektek a döntést, Csipes Tamarát nem vágja földhöz az egyéves csúszás - Sportolók és edzők reakciói