Sport

A Premier League, a Bundesliga és a francia bajnokság meccseit is elhalasztották

A koronavírus-járvány miatt több európai futballbajnokságban is felfüggesztik a küzdelmeket: Angliában minden professzionális bajnokságot szüneteltetnek, így a kényszerpihenő a Premier League mellett a másod-, harmad- és negyedosztály mérkőzéseire is vonatkozik. Franciaországban az első- és másodosztályú bajnokságot érinti a szünet. Németországban eredetileg a most hétvégi, 26. fordulót még megtartották volna, végül azt is lefújták, áprilisban 2-áig biztosan nem folytatódik sem az első, sem a második liga.

A Premier League, a Bundesliga és a francia bajnokság meccseit is elhalasztották
Jelen állás szerint áprilisig nem lesznek meccsek a Premier League-ben
Fotó: AFP/Oli Scarff

Az Angol Labdarúgó Liga (EFL) pénteken döntött úgy, hogy április 3-ig szüneteltet minden professzionális bajnokságot. Az EFL a bejelentéssel együtt közölte, hogy a lépést azután tették meg, miután több klub is jelentett koronavírusos fertőzöttet.

„A szüneteltetés a Premier League mellett a másod-, harmad- és negyedosztály mérkőzéseire, valamint a korosztályos találkozókra is vonatkozik” - írta közleményében a labdarúgóliga. Hozzátette, „a döntést nem volt könnyű meghozni, de az EFL-nek az a feladata, hogy mindenekelőtt a játékosok, a szakmai stábok és a szurkolók egészségét tartsa szem előtt, figyelembe véve a kormányzat intézkedéseit a járvány megfékezésére”.

Korábban az Arsenal vezetőedzőjénél, Mikel Artetánál, valamint a Chelsea támadójátékosánál, Callum James Hudson-Odoinál diagnosztizálták a betegséget. A Manchester City védője, Benjamin Mendy is önkéntesen karanténba vonult, miután az egyik hozzátartozója a koronavírus tüneteivel kórházba került. Ezután az Everton labdarúgóklub jelentette be péntek délelőtt, hogy minden tagja önkéntes karanténba vonul, mert az egyik játékos koronavírusos tüneteket produkált.

A francia foci is kényszerpihenőre vonul

A járvány miatt határozatlan időre felfüggesztették a francia labdarúgó-bajnokság első és másodosztályának küzdelmeit is.

A liga pénteki bejelentése szerint a döntésre Emmanuel Macron csütörtök esti beszéde nyomán került sor. Az államelnök úgy fogalmazott, hogy „Franciaország az elmúlt száz év legsúlyosabb egészségügyi válságát éli”. A járvány terjedésének megfékezése érdekében hétfőn - újabb utasításig - leáll a bölcsődéktől az egyetemekig a teljes francia oktatási rendszer.

A labdarúgó-bajnokságban hétfőn azt a korlátozást vezették be, hogy egy mérkőzést legfeljebb ezer néző előtt rendezhetnek meg, a szerdai Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund visszavágót pedig zárt kapuk előtt játszották a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

Áprilisig szünetel a Bundesliga

A járvány kapcsán kialakult helyzet miatt ülésezett a német liga (Deutsche Fussball Liga, DFL) vezetése. Eredetileg úgy tervezték, hogy a 26. fordulót, amely pénteken kezdődött volna, nézők nélkül, de megtartják, végül azonban mind az első-, mind a másodosztályban a halasztás mellett döntöttek, legkorábban április 2-án folytatódhatnak a küzdelmek.

Csütörtökön a portugál és a spanyol, korábban az olasz bajnokságot függesztették fel.

Kapcsolódó írásaink