Sport

Guardiola és Mourinho csatája a futball lelkéért

Nagy fába vágta a fejszéjét, de sikerrel vette az akadályt napjaink egyik legjobb futballszakírója, Jonathan Wilson a Barcelona-örökség című könyvének megírásakor. Az idén november óta már magyarul is olvasható kötetében párhuzamosan rajzolja fel a jelenkor két kiemelkedő edzőegyéniségének, Josep Guardiolának és José Mourinhónak a pályafutását, különös tekintettel kettejük rivalizálására. Wilson kötete azonban jóval több a két zseniális tréner puszta életrajzánál, a gondolkodásukat, a futballról alkotott felfogásukat is megismerjük általa.

Guardiola és Mourinho csatája a futball lelkéért
Jonathan Wilson könyve által végigkövethetjük a két edzőzseni rivalizálását és a futballfilozófiájuk kialakulását
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Kiderül, hogyan teremtett iskolát a Barcelonánál a 80-as évek végén, 90-es évek elején a holland totális futballból építkező Johan Cruyff, majd hogy vitte tovább és adaptálta a modern focira az ő filozófiáját majdnem 30 évvel később hű tanítványa, Guardiola, aki 2008 és 2012 között gyakorlatilag mindent megnyert a katalánokkal, és azóta is szép sikereket ért el mind a Bayern, mind a Manchester City kispadján.

Azt is végigkövethetjük, Mourinho hogy lett Bobby Robson barcelonai segítőjéből és tolmácsából az ellenfeleit az utolsó részletekig feltérképező, a pszichológiai hadviselés fortélyait mesterien alkalmazó hadvezér, aki pökhendiségével gyakran tudatosan hergeli a riválisait.

A két főhős mellett olyan figurák is feltűnnek a történetekben, mint a már említett totális futballt megteremtő Rinus Michels, az arrogancia terén néha még Mourinhót is felülmúló, de hozzá hasonlóan eredményes Louis Van Gaal, vagy a Cruyff/Guardiola-iskola egyik legkiemelkedőbb követője, az ugyancsak holland Ronald Koeman, aki mostanában hazája korábban bukdácsoló válogatottjából kovácsolt ütőképes csapatot.

Wilson könyvének nagy erénye, hogy miközben a szerző a tőle megszokott alapossággal dolgozza fel a témát, az anekdoták és az interjúrészletek segítségével úgy mesél, hogy szinte magunk is ott lehetünk a Barca, a Real, a Chelsea vagy épp a Bayern öltözőjében.

Az író ugyanakkor nem foglal állást egyik edző felfogása mellett sem, csupán megmutatja, honnan ered a két korszakos zseni filozófiája, és azt is, hogy munkásságuk milyen hatással van napjaink labdarúgására.

Hardcore focirajongóknak kötelező olvasmány, de a sok érdekes történet és a mesélős-anekdotázó stílus révén a kevésbé fanatikusok számára is szórakoztató lehet Wilson kötete.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom