Sport

Mindössze hét ponton múlt Messi hatodik Aranylabdája

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hétfőn este Lionel Messi nyerte el a France Football idei Aranylabdáját. A Barcelona argentin klasszisa karrierje során rekordot jelentő hatodik alkalommal vehette át az elismerést. A France Football kedden nyilvánosságra hozta a szavazás részletes adatait, melyekből kiderül, hogy Messi végül mindössze hét ponttal előzte meg a voksolás második helyezettjét, Virgil Van Dijkot.

Mindössze hét ponton múlt Messi hatodik Aranylabdája
Lionel Messi pályafutása hatodik aranylabdájával
Fotó: AFP/Franck Fife

A lap által közzétett adatok szerint Messi 686 pontot kapott, míg a Liverpoollal tavasszal Bajnokok Ligáját nyert Van Dijk 679 pontot ért el.

Érdekesség, hogy Európában és Ázsiában is megelőzte Messit a holland hátvéd: az európai újságíróktól 37-tel, az ázsiaiaktól 21-gyel kapott több szavazatot.

A többi kontinensen azonban az argentin csatár nyert, Észak-Amerikában 16, Afrikában 33, Óceániában pedig 8 pontot vert riválisára.

Messi az előző idényben megnyerte a spanyol bajnokságot, a nyári Copa Américán pedig bronzérmes lett az argentin válogatottal. A La Ligában 36 mérkőzésen 34-szer talált be az ellenfelek kapujába, teljesítményével a spanyol gólkirályi cím mellett a kontinens legjobb gólvadászának járó Európai aranycípőt is megszerezte.

Magyarországról a Nemzeti Sport munkatársa, Vincze András szavazhatott, ő Van Dijkot tette az első helyre, másodiknak Sadio Manét írta be, Messit viszont mindössze a harmadik helyre sorolta.

Ronaldo az olasz bajnokság legjobbjának járó díjjal vigasztalódott

Összesítésben a Juventus ötszörös aranylabdás csillaga, Cristiano Ronaldo végzett harmadikként 476 ponttal.

Az Európa-bajnok portugál csatár nem ment el a párizsi gálára, helyette inkább Milánóban vette át a Serie A Év játékosa-díját. Cristiano Ronaldo a legutóbbi szezonban bajnoki címet ért el a Juventussal, melyben 28 gólt szerzett összesen, ebből 21-szer az olasz bajnokságban volt eredményes.

A France Football 2016 óta ismét nem a FIFA-val közösen, hanem a 1956 és 2009 közötti időszakhoz hasonlóan önállóan ítéli oda az év legjobb futballistájának járó Aranylabdát – az idei volt a 64. alkalom, hogy kiosztották a rangos elismerést.

Kapcsolódó írásaink

Hatodszor is Messi

ĀLionel Messi nyerte az idei Aranylabdát, immár egyedül vezeti a győztesek listáját, Matthijs de Ligt vehette át a Kopa-díjat, kapusteljesítményéért Alisson kapta meg először a Lev Jasin-trófeát, Megan Rapinoe a legjobb női játékos - VIDEÓ