Sport

Vince Carter, az elnyűhetetlen

Történelmet írt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben szereplő Vince Carter, aki a magyar idő szerint péntek hajnali, Detroit Pistons elleni meccsen pályára lépve - a ligában elsőként - karrierje 22. szezonját kezdte meg.

Vince Carter, az elnyűhetetlen
Vince Carter történelmet írt az Atlanta mezében
Fotó: AFP/Getty Images North America

A most 42 éves Carter 1998-ban mutatkozott be a világ legerősebb bajnokságában. Hamar vezéregyénisége lett az akkor még csak néhány éve létező Toronto Raptorsnak. Első idénye végén megkapta az év újoncának járó kitüntetést. Látványos zsákolásai miatt ráragasztották az Air Canada becenevet, amire azzal is rászolgált, hogy 2000-ben megnyerte az All Star-gála zsákolóversenyét. Ugyanezen év nyarán olimpiai aranyérmet szerzett az amerikai válogatott tagjaként, a franciák elleni meccsen feledhetetlen mozdulattal zsákolta át a nálánál 20 centivel magasabb francia centert, Frederic Weist

2004-ig volt a Raptors játékosa, akkor a New Jersey-hez igazolt, miután megromlott a viszonya a kanadai klub vezetésével. A Netsnél három évet töltött, ahol félelmetes párost alkotott Jason Kidd-del. Torontói korszakának végétől rendszeresen sérülésekkel küzdött, atletikusságából is vesztett, így játékában fokozatosan előtérbe került másik nagy erőssége, kiváló távoli dobása. Öt év után a Netstől Orlandóba ment, majd egy egyéves phoenix-i kitérőt követően három idényt húzott le a Dallasnál. Ugyancsak három évig volt a Memphis játékosa, egy szezonon át erősítette a Sacramentót, 2018 óta pedig az Atlanta Hawksnál szerepel.

Nyolcszor kapott meghívást All Star-gálára, egyike annak a hat játékosnak, akik legalább 20 pontot, 4 lepattanót 3 gólpasszt tudtak átlagolni zsinórban 10 idényen át. Ugyancsak azon hat NBA-kosaras közé tartozik, akik legalább 24,000 pontot, 6,000 lepattanót, 2,500 gólpasszt, 1,000 labdaszerzést és 1,000 sikeres hárompontost értek el a ligában.

Egy fontos rekordot viszont mostantól egyedül tart: 22 éven keresztül játszott az NBA-ben, ezzel olyan legendákat előz meg többek között, mint Dirk Nowitzki vagy Robert Parish.

Amennyiben jövő januárban is pályára lép - amire jó esély van - úgy Carter lehet az egyetlen kosaras, aki négy különböző évtizedben is pattogtatott a ligában.

Kapcsolódó írásaink