Sport

Dárdai soha többé nem lesz szövetségi kapitány

Nagy szüksége volt már egy hosszabb pihenőre, azt el tudja képzelni, hogy újra egy Bundesliga-csapatnál dolgozzon, szövetségi kapitány viszont már nem akar lenni - mondta el Dárdai Pál a Kickernek adott interjújában.

Dárdai soha többé nem lesz szövetségi kapitány
Dárdai kiemelkedően sikeres időszakot töltött a Herthánál, de más bundesligás klubnál is szívesen dolgozna a jövőben
Fotó: AFP/DPA/Sven Simon/Jan Kuppert

Bár edzői karrierjének meghatározó időszakát töltötte el 2014 szeptembere és 2015 júliusa között a magyar válogatott élén, és az ő munkájának is nagyban köszönhető volt, hogy nemzeti csapatunk 2016-ban 44 évnyi kihagyás után ismét Európa-bajnokságon szerepelt, Dárdai leszögezte, nem lesz újra szövetségi kapitány: „Olyan típus vagyok, akinek jobban fekszik a napi szintű munka. Nem fogok többé szövetségi kapitányként dolgozni, sem Magyarországon, sem máshol”.

Azt azonban nem zárta ki, hogy újra valamelyik Bundesliga-csapatnál vállaljon szerepet: „Úgy gondolom, hogy működőképes lenne a dolog.” Hozzátette, játékosként minden nyáron kapott ajánlatokat, de hű maradt a Herthához, mert így érezte helyesnek, edzőként viszont el tudja képzelni, hogy más német klubnál dolgozzon.

Arról is mesélt, hogy a Hertha élén eltöltött négy és fél év után nagy szüksége volt már egy hosszabb pihenőre: „El kell ismernem, hogy elfáradtam. Már az utolsó szezonom előtti nyáron éreztem, hogy fáradt vagyok, tavaly novemberben pedig a klubmenedzserrel is beszéltem arról, hogy itt az ideje a változásnak” Úgy fogalmazott, „ez a szünet volt a legjobb, ami történhetett” vele.

Ugyanakkor közölte, bár nyári balatoni vakációját követően feltöltődött, egyelőre nem érzi úgy, hogy hamar munkába állna.

Ante Covicról, a Hertha kispadján őt követő edzőről is megkérdezték, Dárdai szerint azonban nem érdemes őket összehasonlítani, mert teljesen más utat jártak be: „Ante a Hertha edzőképzésének prototípusa, én viszont nem voltam az. Magyarországon végeztem el az edzőképzést, játékosként a válogatottban Erwin Koeman személyében egy topedzővel is dolgozhattam, a Herthában pedig olyan trénereim voltak, mint Huub Stevens, Hans Meyer vagy Lucien Favre. Teljes más a történetem, mint Antéé.”

Megjegyezte, bár nem tartják a kapcsolatot egymással, Covic nem hívta fel őt, a magyar szakember szerint viszont erre nincs is szükség, mert utódja tökéletesen ismeri az egész csapatot és a klubot.

Dárdai 1997 és 2011 között 286 bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Hertha mezében, ezzel klubrekordernek számít. Edzőként is beírta magát az egyesület történelemkönyvébe: összesen 167 tétmeccsen irányította a kék-fehéreket, az örökrangsorban csak Jürgen Röber és Helmut Kronsbein áll előtte. 

A 43 esztendős Dárdai a tervek szerint jövőre visszatér a berliniekhez, ahol a 2012 és 2015 között időszakhoz hasonlóan az utánpótlásban vállalhat szerepet.

Kapcsolódó írásaink