Sport

Johan Cruyff szobrot kapott Barcelonában

Hétfőn este felavatták Johan Cruyffnak, az FC Barcelona egykori legendás játékosának és edzőjének szobrát a katalán fővárosban.

Johan Cruyff szobrot kapott Barcelonában
A legendás holland sportember gyermekei, Susila és Jordi, özvegye, Danny, valamint Josep Maria Bartomeu, a Barcelona elnöke Johan Cruyff szobra előtt
Fotó: FC Barcelona/German Parga

A 3,5 méter magas bronzszobor - amely a Camp Nou stadion főbejáratánál, Kubala László szobrától kapott helyet - ikonikus 9-es számú mezében, egyik karjával előre mutatva ábrázolja Cruyffot, ezzel is jelezve, hogy a holland zseni a pályán és azon kívül is igazi vezérként viselkedett. A talapzaton egy szállóigévé vált mondása olvasható: „Salid y disfrutad!”, azaz „Menjetetek és élvezzétek!” Ez a Barca edzőjeként hangzott el Cruyff szájából, az 1992-es Sampdoria elleni megnyert BEK-döntő előtt utolsó mondatként, mielőtt pályára küldte volna a tanítványait.

Az 1500 kilogramm súlyú szobrot egy holland szobrászművész, Corry Ammerlaan van Niekerk készítette négy hónap alatt. Van Niekerknek több korábbi futballtémájú munkája is ismert, a holland válogatott korábbi szövetségi kapitányát Rinus, Michelst, illetve a 80-as, 90-es évek kiváló játékosát, Frank Rijkaardot ábrázoló szobra a holland futballszövetség zeisti központjában tekinthető meg.

Objektum doboz

Cruyff szobrának avatóünnepségén az FC Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu és a klub több más elöljárója mellett részt vett Cruyff özvegye, Danny és két gyermeke, Susila és Jordi. Jordi Cruyff, aki jelenleg Kínában edzősködik, de játékosként apja nyomdokait követve szerepelt a Barcelonában is, meghatódva mondott köszönetet az egyesületnek, hogy így tisztelegnek édesapja előtt.

A szobor mellett más módon is emléket állítanak a holland klasszisnak: az ő nevét viseli majd az a 6000 fő befogadására alkalmas stadion, amelyet ma adnak át, és a hamarosan lebontandó Mini Estadi helyett a B csapat otthona lesz a jövőben. Az Ajax csapatának stadionja, a korábbi Amsterdam Arena egyébként 2018-ban vette fel a legenda nevét, így a barcelonai létesítmény ilyen téren „csak” második lesz a sorban.

A Barcelona B csapatának új pályáját is Cruyffról nevezték el
A Barcelona B csapatának új pályáját is Cruyffról nevezték el
Fotó: Twitter/SISPitches

Johan Cruyff sztárjátékosként, akkor rekordot jelentő 2 millió euróért igazolt 1973 nyarán az Ajaxból a Barcelonába. A katalán gárdával egy bajnoki címet és egy kupagyőzelmet ünnepelhetett, öt év alatt 148 bajnoki meccsen lépett pályára és 43 gólt ért el. Összesen háromszor kapta meg a legjobb európai futballistának járó Aranylabdát, az 1974-es világbajnokságon ezüst-, két évvel később az Európa-bajnokságon bronzérmet nyert a válogatottal.

Edzőként is beírta magát a Barcelona és a nemzetközi futball történelemkönyvébe. Az Ajaxszal már KEK-győztes trénernek mondhatta magát, amikor 1988-ban igent mondott a Barca hívására. Nyolc szezonon át vezette a gránátvörös-kékeket, többek közt négy bajnoki elsőséghez, egy kupadiadalhoz segítette az együttest, de legnagyobb sikere a Bajnokcsapatok Európa Kupájának megnyerése volt 1992-ben.

Objektum doboz

A Barca kispadjáról való 1996-os távozása után is a klub közelében maradt, bár hivatalos tisztséget nem vállalt, afféle tanácsadóként gyakran kikérték a véleményét, de az Ajaxnál is adtak a szavára. 2015 októberében tüdőrákot diagnosztizáltak nála, bár 2016 elején úgy tűnt, állapota javul és legyőzheti a gyilkos kórt, végül 2016. március 24-én családja körében elhunyt. Futballfilozófiája napjainkban is tovább él a Barcelona által játszott stílusban, de olyan sikeres edzők gondolkodására is nagy hatással volt, mint Pep Guardiola, Ronald Koeman, Arséne Wenger, Luis Enrique vagy Roberto Martinez.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom