Sport

Nyugdíjba megy a kölni focicsapat kabalakecskéje

Egészségügyi okokból nyugdíjba küldi idős kabalakecskéjét a német Bundesligában szereplő Köln futballcsapata. A 12 esztendős VIII. Hennes helyét egy fiatalabb kecske veszi át, akit már be is mutattak a közönségnek, és a IX. Hennes névre hallgat.

Nyugdíjba megy a kölni focicsapat kabalakecskéje
VIII. Hennes hosszú pályafutás után vonulhat jól megérdemelt pihenőjére
Fotó: AFP/DPA/ZB/Thomas Eisenhuth

VIII. Hennes a korából fakadó gyulladásos ízületi kopással küzd. Ez a betegség az emberekhez hasonlóan a kecskéknél is – az időjárástól függően hol kisebb, hol nagyobb – fájdalommal jár, ami korlátozza az állatot a mozgásban – mondta el a klub honlapjának Theo Pagel, a kölni állatkert igazgatója.

Alexander Wehle, az egyesület gazdasági vezetője hozzátette, nem szeretnék, ha a kabalájuknak fájdalmakkal járna a meccseken való szereplés, így most, hogy a gárda ismét az első osztályban játszhat, elérkezettnek látják az időt arra, hogy Hennes megkezdje boldog nyugdíjas éveit.

Ne rángasd a kecske szarvát!

VIII. Hennes pályafutásának egyik legemlékezetesebb epizódja az volt, amikor 2015 márciusában a kölniek nigériai csatára, Anthony Ujah belőtte a csapat negyedik találatát a Frankfurt elleni meccsen, és gólöröm gyanánt erősen megrángatta a kecske szarvát. Hennesnek szerencsére nem esett baja az incidens során, Ujah pedig másnap bocsánatot kért, amiért elragadtatta magát ünneplés közben.

Objektum doboz

A mérkőzést amúgy a Köln nyerte 4-2-re, Ujah viszont azóta már nem a csapat játékosa, igaz, ellenfélként hamarosan a Rajna partjára, hiszen nemrégiben a frissen feljutó Union Berlinhez igazolt.

VIII. Hennes 2008 óta töltötte be a posztját, és a klub közleménye szerint minden korábbi kabalakecskénél nagyobb népszerűségnek örvend a szurkolók körében. 2014 óta már a kölni állatkert lakója, a jövőben is ott látogathatják meg majd a drukkerek.

Az egyesület hétvégi szezonnyitó ünnepségén hivatalosan is elbúcsúztatták VIII. Hennest, és bemutatták utódját, IX. Hennest. A rendezvényen közel 50 000 ember vett részt.

Objektum doboz

Színre lép IX. Hennes

Az új kabalakecske 2018 februárjában született egy Minden közelében található biogazdaságban, tavaly október óta a kölni állatkertben élt.

Az új kabalakecske, IX Hennes már be is mutatkozott a szurkolóknak
Az új kabalakecske, IX Hennes már be is mutatkozott a szurkolóknak
Fotó: Facebook/1. FC Köln

Faját tekintve tarka német nemesített kecske (Bunte Deutsche Edelziege), és a még fiatalnak számító állat a szakemberek szerint nagyobbra fog nőni elődjénél.

Több évtizedes hagyomány folytatódik

A kecskék szerepeltetésének évtizedekre visszanyúló hagyománya van a Köln meccsein, először 1950 februárjában állt ott a szerencsehozó négylábú a pálya mellett. I. Hennest – aki nevét a klub legendás játékos-edzőjéről, Hennes Weisweilerről kapta – egy cirkusz ajándékozta az egyesületnek.

I. Hennes 1950 és 1960 között szolgálta a klubot
I. Hennes 1950 és 1960 között szolgálta a klubot
Fotó: 1. FC Köln

Az állat eleinte nemcsak a hazai mérkőzéseken jelent meg, de idegenbe is elkísérte a gárdát, később azonban logisztikai okokból már csak a hazai összecsapásokon találkozhatott vele a publikum. 1960-ban bekövetkezett haláláig hűséggel szolgálta a klubot, ahogy utódai is. Azóta hét másik kecske „dolgozott” a Kölnnél, mind a Hennes nevet kapták, és az azonos nevű királyokhoz hasonlóan számozással különböztették meg őket egymástól. A jelenleg „hivatalban lévő” Hennes így már a kilencedik a sorban.

Kapcsolódó írásaink