Sport

Jól ment a magyaroknak a délelőtti programban a vívó vb-n

A három főtáblás magyar párbajtőröző közül Rédli András és Siklósi Gergely bejutott a legjobb 32 közé, Nagy Dávid viszont kikapott az első fordulóban a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon. Négy női tőrözőnk közül háromnak - Kreiss Fanninak, Kondricz Katának sikertült továbbjutnia az első körből.

Jól ment a magyaroknak a délelőtti programban a vívó vb-n
Kreiss Fanni könnyedén verte mexikói ellenfelét
Fotó: MTI/Czagány Balázs

A pénteki program nyitányán Siklósi könnyedén intézte el a venezuelai Francisco Limardót, majd Rédli és Nagy egyszerre lépett pástra két külön teremben. A 2017-ben vb-bronzérmes Rédli a svájci Michele Niggelerrel kiélezett asszót vívott, érződött, hogy mindkét fél tart egy kicsit a másiktól, és nem mer felszabadultan kezdeményezni. A harmadik harmad utolsó percéig csak a svájci tudott előnybe kerülni, 10-10 után azonban a magyar párbajtőröző először vezetett, és örömében a piros pástról a mellette lévő a főpástra futott fel. Ezután már az ő elképzelése szerint alakult a párharc, Niggeler idegessé vált, Rédli pedig végül négy tus különbséggel győzött.

Közben Nagy Dávid öt találattal kikapott Dmitrij Alekszanyintól úgy, hogy a világranglistán hatodik helyezett kazah ellenfele végig irányította a mérkőzést. „Bizonytalanul vívtam, a kazah srác viszont nagyon magabiztos volt” - értékelt Nagy. „Gyakorlatilag az asszó elejétől végig futottam az eredmény után. Próbáltam váltani, de ez nem minden esetben sikerült, és amikor nem jó akciót csináltam, meg is büntetett. Azzal mindenképpen elégedett vagyok, hogy első felnőtt világversenyemen a 64 közé jutottam” - tette hozzá. A negyedik magyar, Koch Máté nem jutott fel a főtáblára a keddi selejtezőből.
   

Kreiss Fanni fölényesen verte Alely Hernandezt, mexikói ellenfele 7-0 után tudott először tust adni. Ugyancsak könnyedén lépett túl Kondricz Kata az üzbég Jana Alborován, Mohamed Aidának viszont meg kellett küzdenie a sikerért Kate Beardmore-ral szemben. Az asszó első felében 9-4-re elhúzott, de ezt nem követte sima győzelem, mert egy kicsit leeresztett, és a brit ezt kihasználva felzárkózott, sőt 10-11-nél már ő vezetett. Maradt fordulat a végére is, a magyar tőröző ekkor már ismét „élesebb” volt, és három találat különbséggel nyert.

A négy hazai vívó közül egyedül Lupkovics Dórának nem sikerült a második fordulóba jutnia, de neki volt a legerősebb ellenfele a világranglistán tizedik Jeon Hi Szuk személyében. A jórészt szoros asszóban többnyire a dél-koreai vezetett, de Lupkovics egy pillanatra sem adta fel a küzdelmet. Még 10-14-nél sem, 13-14-re feljött, majd egy pást végi akciónál, melynél az ázsiai vívó már szorult helyzetben volt, az asszóvezető Jeonnak ítélte a pontot.   
    
Vívó világbajnokság, Budapest

Női tőr, a 64 között:
Kreiss Fanni-Alely Hernandez (mexikói) 15-5
Kondricz Kata-Jana Alborova (üzbég) 15-8
Mohamed Aida-Kate Beardmore (brit) 15-12
Jeon Hi Szuk (dél-koreai)-Lupkovics Dóra 15-13

Férfi párbajtőr, a 64 között:
Siklósi Gergely-Francisco Limardo (venezuelai) 15-10
Rédli András-Michele Niggeler (svájci) 15-11
Dmitrij Alekszanyin (kazah)-Nagy Dávid 15-10

Kapcsolódó írásaink