Sport

Yokohamában összeállt a világ legöregebb támadószekciója

A Yokohama FC-nél a tapasztalt játékosokra esküsznek. A világ legidősebb futballistáját, az 52 éves Miura Kazujosit foglalkoztató japán másodosztályú klub szerződtette a Ceiticet is megjárt 41 esztendős támadó középpályást, Sunszuke Nakamurát.

Yokohamában összeállt a világ legöregebb támadószekciója
Nakamura a Júbilo Iwata mezében. Yokohamában is sokat várnak tőle
Fotó: fourfourtwo.com

A 98-szoros japán válogatott Nakamura a Yokohama Marinosnál kezdte profi pályafutását még 1997-ben. Öt év után légiósnak állt, állítólag a Real Madrid is érdeklődött iránta, végül az olasz Serie A-ban szereplő Reggina igazolta le. Legsikeresebb időszakát a skót Celticnél töltötte, ahol négy év alatt három bajnoki címet, egy kupát és két Ligakupát nyert. 2007-ben a szakírók és a futballisták szakszervezete is az év játékosává választotta, a Dundee United ellen szerzett találata pedig a szezon legszebb gólja lett.

Nakamura legszebb góljai a Celticben (0:15-től a Dundee United elleni találat)

Objektum doboz

2009-ben elhagyta a Keltákat, egy rövid spanyolországi kitérőt követően 2010-ben hazatért Japánba korábbi klubjához, a Yokohama Marinoshoz. Hat éven keresztül az egyik vezére volt a csapatnak, 2013-ban aranyéremhez segítette őket a Császár Kupában, és ugyanebben az évben az év játékosának járó címet is kiérdemelte.

2017-ben átigazolt a Júbilo Ivatához, most pedig igent mondott a nagy terveket szövögető Yokohama FC hívására, ahol egyértelmű cél a feljutás az élvonalba, melyben kulcsszerepet szánnak a kiváló rúgótechnikájáról közismert Nakamurának.

Miura Kazujosi, a világ legidősebb profi futballistája
Miura Kazujosi, a világ legidősebb profi futballistája
Fotó: AFP/Yomiuri/Keita Iijima

A gárda másik kulcsembere még Nakamuránál is nagyobb rutinnal bír: a Kazu királynak becézett Miura Kazujosi jelenleg a világ legidősebb profi futballistája a maga 52 évével. Miura – aki idén januárban hosszabbított szerződést a klubbal – 1986-ban kezdte pályafutását, összesen 89 alkalommal lépett pályára a japán nemzeti csapatban. A veterán csatár 2017-ben megdöntötte Stanley Matthews rekordját, azóta ő a legidősebb labdarúgó, aki profi bajnokságban gólt ért el.

Kapcsolódó írásaink