Sport

Tite: Most már mondhatom, hogy edző vagyok

Tite, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Copa America megnyerését követően úgy érzi, hogy edzői karrierjében szintet lépett.

Tite: Most már mondhatom, hogy edző vagyok
Tite úgy érzi, szintet lépet edzői karrierjében
Fotó: AFP/Juan Mabromata

A házigazda brazilok a vasárnap esti döntőben 3-1-re bizonyultak jobbnak Perunál, az 58 éves szakember érhetően boldogan nyilatkozott a lefújást követően. „Most már mondhatom, hogy edző vagyok: trófeát nyertem a Maracana Stadionban, a futball szentélyében” - nyilatkozta Tite. Hozzátette: szavakkal el sem tudja mondani azt a boldogságot, amit érez.

Gareca: Jó úton járunk a csapatépítésben, folytatnunk kell a munkát

Ricardo Gareca, a peruiak argentin szövetségi kapitánya az elveszített döntő után sem volt csalódott, és elismerte, hogy a brazilok megérdemelten nyertek. A szakember szerint a legfontosabb az, hogy hozzá hasonlóan éreznek a perui drukkerek is, akik így izgatottan várják a nemzeti együttes következő időszakát. „Bejutottunk a döntőbe, esélyünk volt arra, hogy megnyerjük a trófeát. Sokat javultunk a csoportkörben a braziloktól elszenvedett 5-0-s vereség óta. A fináléban voltak jó pillanataink és nagyon hatékonyan ellenálltunk a favorit házigazdáknak” - mondta Gareca. Hozzátette: jó úton járnak a csapatépítésben, és azon kell továbbmenniük, változatlan intenzitással.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elégedetté váljunk. Folytatnunk kell ezt az alázatos munkát, hogy ezen a szinten tudjunk maradni” - utalt Gareca arra, hogy tartósan felvehetik a versenyt a kontinensen meghatározó Argentínával, Brazíliával és Uruguayjal. Közölte: Peruban nincsenek ezerszámra tehetségek, mint a másik három országban, viszont van ötven játékosuk, akikkel versenyképesek tudnak lenni a világon bárkivel.

Gareca 2015 februárja óta ül a perui kispadon, irányításával az együttes tavaly 36 év után játszhatott a világbajnokságon - és ott sem vallott szégyent -, míg a Copa America döntőjébe 44 év után jutott be. Az edzőnek érhetően megnőtt az ázsiója, a sajtóban már azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy átveszi Lionel Scaloni helyét az argentin válogatottnál. Gareca az erre vonatkozó kérdéseket elhárította. Közölte: elkötelezett, hogy Perut ismét kivezesse a vb-re. „Peru az az ország, amely mindent megadott nekem, mostantól csak a közös munkára és a vb-re fókuszálunk. Semmi esélye nincs annak, hogy máshol folytassam” - mondta.

Gabriel Jesus bocsánatot kért viselkedéséért

A finálé egyik főszereplője Gabriel Jesus volt, aki a perui egyenlítést követően az első félidő hajrájában ismét előnyhöz juttatta a brazilokat, majd a 70. percben 2-1-es állásnál piros lapot kapott. A játékos nehezen dolgozta fel, hogy a második sárga lappal kiállították: előbb a játékvezetőnél tiltakozott, majd a pályáról lefelé menet könnyes szemmel öklözött bele néhány tárgyba. Utóbb azonban elismerte, hogy hibázott.

Gabriel Jesus elnézést kért buta piros lapjáért
Gabriel Jesus elnézést kért buta piros lapjáért
Fotó: AFP/Juan Mabromata

„Elnézést kell kérnem, elkerülhető lett volna a kiállítás. Még nem nőttem fel egészen az ehhez hasonló feladatokhoz” - nyilatkozta a Manchester City 22 éves támadója. Hozzátette: bocsánatot kér azoktól is, akiket esetleg a túlfűtött gólörömével sértett volna meg. Gabriel Jesus elárulta: a tavalyi világbajnokság óta sokat fejlődött a klubjában.

A torna legjobb játékosának a brazilok 36 éves csapatkapitányát, Daniel Alvest választották meg, aki a tőle megszokott vicces stílusban nyilatkozott, elsősorban a jövőjéről. „Most nem tudok játszani a válogatottal és a klubommal sem. Kaphatnék munkát valakitől?” - kérdezte az újságíróktól a jobbhátvéd, akinek június végén lejárt a szerződése a francia bajnok Paris Saint-Germainnél, és minden bizonnyal tucatnyi ajánlat között válogathat.

Kapcsolódó írásaink