Sport

Letartóztatták Michel Platinit

Francia lapértesülések szerint kedden reggel letartóztatták Michel Platinit, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi elnökét.

Letartóztatták Michel Platinit
Michel Platini ismét bajba kerülhet
Fotó: AFP/DPA/Patrick Seeger

A játékosként háromszoros aranylabdás sportvezetőt a katari világbajnokság odaítélése körül kialakult korrupciós ügyek kapcsán vették őrizetbe. A Mediafax értesülései szerint Platinit jelenleg a Nanterre-i rendőrségen hallgatják ki, a Le Monde pedig arról ír, hogy a kedd reggeli műveletben Claude Guéant egykori francia belügyminisztert, Sophie Diont, Nicolas Sarkozy korábbi tanácsadóját is bevitték kihallgatni a rendőrök.

A 2022-es világbajnokság rendezési jogát még 2010-ben, Platini UEFA-elnöki regnálása alatt ítélték oda Katarnak, a döntés kapcsán azonban azóta is többször felmerült a korrupció gyanúja.

A 2010-es szavazással kapcsolatban korábban már vizsgálódott a FIFA, de nem talált bizonyítékokat, hogy katari részről történt-e megvesztegetés.Platinit 2007-től vezette az UEFA-t, egészen 2015-ig, amikor a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága nyolc évre eltiltotta minden futballal kapcsolatos tevékenységtől, továbbá 50 ezer svájci frankos pénzbírság megfizetésére is kötelezte, amiért jogosulatlanul fogadott el kétmillió svájci frankot Sepp Blatter akkori FIFA-elnöktől. Platini eltiltását a Nemzetközi Sportdöntőbíróság később négy évre csökkentette.

Az eltiltást megelőzően a francia sportvezető esélyes volt arra, hogy Blatter utódja legyen a FIFA elnöki székében. Végül a korábbi főtitkár, Gianni Infantino vette át a szerepét, míg Platini utódja Aleksander Ceferin lett az UEFA-nál.

Ügyvédjének keddi nyilatkozata szerint a sportvezetőt nem tartóztatták le, csupán tanúként hallgatják ki a nyomozóhatóságok. Mint elmondta, Platini magabiztosan válaszolt a kérdésekre, nyugodtan, pontosan fejezte ki magát, vallomása - amelyben tagadta a gyanúsításban szereplő vádakat - hasznos volt kihallgatói számára.

Az UEFA korábbi elnökét a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság helyszínkijelöléséről is kérdezték.

Kapcsolódó írásaink