Sport

Meghalt a Bundesliga történetének egyik legnagyobb gólvágója

Hatvankilenc éves korában elhunyt Manfred „Manni” Burgsmüller négyszeres nyugatnémet válogatott , minden idők egyik leggólerősebb Bundesliga-csatára, a Borussia Dortmund gólrekordere.

Meghalt a Bundesliga történetének egyik legnagyobb gólvágója
Manni Burgsmüller nagyüzemben termelte a gólokat a német élvonalban
Fotó: Borussia Dortmund

A Kicker hétfői tudósítása szerint a sportember természetes halált halt, még május 18-án, szombaton hunyt el Essenben. Halálának hírét először a hozzátartozókra hivatkozva a Bild közölte, majd korábbi klubja, a Borussia Dortmund is megerősítette.

Az 1949-ben született Burgsmüller 1969 és 1990 között négy csapat színeiben összesen 447 első osztályú mérkőzésen lépett pályára, ezalatt 213 találatot ért el, amivel minden idők negyedik leggólerősebb Bundesliga-futballistájának számít.

Burgsmüller legendává vált a Borussia Dortmundnál
Legendává vált a Borussia Dortmundnál
Fotó: sportschau.de

Karrierjét szülővárosának egyesületében, a Rot-Weis Essenben kezdte, velük 1969-ben feljutást ünnepelhetett az élvonalba. Később az alsóbb ligás Bayer Uerdigennél is megfordult, majd visszatért az Essenhez, az igazi áttörést azonban a Dortmundál töltött időszaka hozta el számára: az 1980/81-es szezonban 27 alkalommal volt eredményes a sárga-feketék mezében, egy idénnyel később 22-szer talált be az ellenfelek kapujába, a gólkirályi címről azonban mindkétszer lecsúszott. Előbb a kétszeres aranylabdás Karl-Heinz Rummenigge, majd Horst Hrubesch előzte meg. A Dortmudtól hét év és 224 mérkőzés után távozott, 135 góljával máig klubrekordernek számít a Borussiánál.

Ezután 1-1 szezont lehúzott a Nürnbergnél és az Oberhausennél, majd 1985-ben Otto Rehhagel hívta a Werder Bremenhez. Az akkor már 36 éves veterán támadó öt évet húzott le a Weser partján, 1988-ban pedig karrierje legnagyobb sikerét ünnepelhette: kulcsfontosságú tagja volt az idény végén bajnoki címet szerző alakulatnak.

Burgsmüller fontos láncszeme volt az 1988-as bajnok Werder Bremennek
Fontos láncszeme volt az 1988-as bajnok Werder Bremennek
Fotó: MH

41 évesen, a Werdernél fejezte be labdarúgó-pályafutását, majd belekóstolt az amerikai futballba is: az NFL Europe nevű nemzetközi topligában induló Rhein Fire rúgójátékosaként szerepelt 1996 és 2002 között, 52 évesen a világ legidősebb profi amerikaifoci-játékosa lett. 1998-ban és 2000-ben megnyerte a versenysorozatot a Rhein Fire-rel.

Objektum doboz