Sport

Folytatódik a nyilatkozatháború Ivan Petrjak átigazolása körül

Nem csitulnak a viharok a közelmúltban a Ferencvárostól a Vidihez szerződött Ivan Petrjak átigazolása körül. Ivan Pirozsenko, a játékos ügynöke komoly vádakat fogalmazott meg az FTC-vel szemben, melyekre a zöld-fehérek sportigazgatója, Hajnal Tamás reagált.

Folytatódik a nyilatkozatháború Ivan Petrjak átigazolása körül
Petrjak meghatározó játékosa volt a bajnok Ferencvárosnak
Fotó: MH

Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója szombaton azt mondta, hónapok óta tárgyalásban álltak a Sahtar Donyeckkel Petrjak átigazolása kapcsán, és pénteken meg is egyeztek a klubbal, a futballista menedzsmentje azonban nyíltan közölte a zöld-fehérekkel, hogy a Vidi jóval magasabb fizetést kínál védencüknek. Orosz hozzátette, az észszerűség határáig elmentek a tárgyalások során, de a fehérváriak ajánlatával nem tudtak versenyezni.

Orosz nyilatkozata kapcsán megszólalt Petrjak ügynöke, Ivan Pirozsenko, a football.ua oldalnak adott nyilatkozatát az M4 Sport idézte:

„Orosz Pál nyilatkozata nagyon egyoldalú és felszínes. Az utolsó hat hónapban mi kerestük a Ferencvárost, írtunk nekik, hívtuk őket, de válasz nem volt. Ivan úgy képzelte, hogy marad a Ferencvárosban, de csak az ő oldaláról volt meg ez a szándék. Megtiszteltetés volt, hogy Ivan ott focizhatott, hiszen a Ferencváros egy nagy klub és remek éve volt a csapatnál, amellyel bajnok lett. Ugyanakkor kölcsönben játszott ott, a klubnak ezt értenie kellett volna és aktívan cselekednie. Az elmúlt három hónapban igyekeztem azt is elmagyarázni az FTC-nek, hogy Petrjaknak vannak más ajánlatai is. Őszintén szólva, nem értem, hogy nem tudták nyélbe ütni a transzfert. Nem találom a szavakat. Mi az utolsó napig kivártunk”

Ügynöke szerint Petrjak jól érezte magát a Fradinál, nem akart távozni a klubtól
Ügynöke szerint Petrjak jól érezte magát a Fradinál, nem akart távozni a klubtól
Fotó: fradi.hu

A csatár ügynöke a tétlenkedő Fradi-vezetőket hibáztatja

Az M4 Sport a mai napon is megszólaltatta a menedzsert, aki megismételte, hogy egy éve próbálták a Fradival véglegesíteni az átigazolást, két hónappal ezelőtt pedig megkeresték Hajnal Tamást, az FTC sporigazgatóját, és kérték, hogy ne a hátuk mögött tárgyaljanak a csatár jövőjéről a Sahtarral.

Pirozsenko azt is elmesélte, hogy a Ferencváros kevéssel a futballista érkezését követően már ajánlatot tett a Sahtarnak, de az ukrán klub azt nem fogadta el. Ekkor a menedzser és a játékos kérték a Fradit, hogy tegyenek új ajánlatot, mert Pertjak maradni szeretne, az FTC azonban nem lépett, ráadásul három labdarúgót is igazoltak a télen Petrjak posztjára.

Az menedzser szerint nem igaz, hogy Petrjak túl sokat kért

A játékosügynök cáfolta azt az állítást, hogy ügyfelének túl magas fizetési igényei lettek volna: „Amikor tárgyalásokat kezdtünk, nagyon kis emelésbe is belementünk volna, mert Ivan boldog és elégedett volt. De a Fradi hozzáállása és tétlensége késztetett minket arra, hogy egy másik megoldás után nézzünk. Amikor léptek, nekünk már három-négy ajánlatunk volt”. Pirozsenko hozzátette, azért sem érzi túlzónak a csatár fizetési igényeit, mert jelenleg is több olyan játékos található a Fradi keretében, akik többet keresnek, mint a védence.

Pirozsenko: Orosz Pál nagyban felelős a kialakult helyzetért

Az ügynök emellett kemény kritikát fogalmazott meg Orosz Pál irányába is. Elmondása szerint a vezérigazgató összesen kétszer kommunikált velük egy év alatt: a szerződés aláírásakor, illetve legutóbb, akkor is Petrjaknak küldött egy egyszavas üzenetet sms-ben.

„Azt hiszem, láttuk a Ferencváros valódi arcát, Orosz Pál valódi arcát és ő is a szurkolóknak üzent, nem nekünk. Gyakorlatilag ezzel igazolja a saját tétlenségét.” – fogalmazott Pirozsenko, majd hozzátette: „Most például fenyegeti Ivant és fenyegeti Ivan feleségét, aki nemsokára szülni fog. Orosz Páltól kérdezném: Neki van gyereke? Hogy engedhet meg magának ilyen dolgokat, ilyen durva dolgokat, amiket írnak, ahogy Ivan felesége irányába megnyilvánulnak.”

Ivan Petrjak egy idén alatt hat bajnoki gólig jutott az FTC-ben
Ivan Petrjak egy idén alatt hat bajnoki gólig jutott az FTC-ben
Fotó: fradi.hu

A menedzser a fenyegetések kapcsán hozzáfűzte, a drukkerektől is számos fenyegető hangú üzenetet kaptak, a kialakult helyzetért pedig nagyban felelős Orosz Pál, aki azt kommunikálta a szurkolók felé, hogy Petrjak áruló, és a több pénz miatt választotta a Vidit. Pirozhenko szerint erről szó sincs, a játékos mindenképpen szeretett volna maradni, de a Fradi tétlensége miatt nekik lépniük kellett: „Egy éven keresztül írtunk, telefonáltunk. Négy nappal ezelőtt is azt mondta Ivan, hogy csináljatok valamit, mert én szeretnék itt maradni, de minden egyes történetben van egy csúcspont, amikor döntést kell hozni, amikor van egy ultimátum az egyik oldalról: igen vagy nem?”

Hajnal Tamás: Mindent megtettünk Petrjak megtartásáért

Hajnal Tamás, az FTC sportigazgatója az M4 Sport ma délelőtti műsorában reagált Pirozsenko vádjaira. A korábbi válogatott középpályás, aki a magyar klub részéről az átigazolási tárgyalásokat vezette, elmondta, hogy nem akarták a játékos ügynökét bevonni az egyeztetésekbe, közvetlenül a Sahtarral próbáltak megállapodni, és el is jutottak a megegyezésig az ukrán egyesülettel.

Hajnal indokolatlannak érezte, hogy Pirozsenko végig „egyéves időszakról” beszélt a tárgyalások kapcsán. A sportigazgató közölte, nem egy évvel ezelőtt, de tavaly ősszel, nagyon is időben megtették első ajánlatukat a Sahtar felé, amit akkor az ukránok valóban nem fogadtak el és meg is szakadtak az egyeztetések. Hajnal hozzátette, hogy a játékosnak többször is jelezték, hogy számítanak rá, de azt is leszögezték neki, hogy olyan ajánlatot nem fognak tenni, amit nem tudnak vállalni.

Hajnal Tamás: Az eredeti fizetése majdnem kétszeresét ajánlottuk Petrjaknak
Hajnal Tamás: Az eredeti fizetése majdnem kétszeresét ajánlottuk Petrjaknak
Fotó: M4 Sport

Petrjak az FTC legjobban fizetett játékosa lett volna, de a Vidi ajánlatával nem tudtak versenyezni

Hajnal elmondása szerint két hónappal ezelőtt komolyra fordultak a tárgyalások, akkor viszont az ügynökség részéről olyan számok hangzottak el, amivel „nem tudtak és nem is akartak” versenyezni. Arról is beszélt, hogy a lehető legjobb ajánlatot tették le a támadó elé, a jelenlegi bérének majdnem kétszeresét kínálták neki, amellyel Petrjak a Fradi legjobban fizetett játékosává vált volna, a sportigazgató tehát cáfolta az ügynök erre vonatkozó szavait.

Bár Pirozsenko arról beszélt, több más klubtól is kaptak ajánlatot, Hajnal ezt is cáfolta, szerinte más külföldi ajánlatok nem voltak, az FTC és a Vidi közt dőlt el verseny a csatár játékjogáért.

Hajnal elmesélte továbbá, hogy a múlt szombati Ferencváros-Újpest derbi reggelén még beszélt a játékossal, mondta neki hogy gondolja át a helyzetet, fontos meccs jön, majd a hétvége után visszatérnek arra, hogyan tovább, majd nem sokkal ezután kész tények elé állították őket: „Néhány órával később a Sahtartól kellett megtudnunk, hogy egy aláírt szerződést kaptak a játékostól, ami tényleg sokként ért minket”

„Pirozsenko az egész Ferencvárost támadja”

Hajnal azokra a vádakra is kitért, amit a játékosügynök Orosz Pál irányába fogalmazott meg: Ezzel az egész Ferencvárost támadja, ez nem egyszemélyes klub, hanem mi közösen döntünk el mindent és közösen cselekszünk.” - húzta alá a sportigazgató, majd hozzáfűzte, ez a klubon belüli egység a játékosra is jó hatással volt, Petrjak ennek a támogató légkörnek köszönhetően tudott jól teljesíteni.

Kapcsolódó írásaink