Sport

Az ember, aki sohasem fáradt el – Elhunyt John Havlicek

79 éves korában elhunyt az NBA történetének egyik legkiválóbb kosárlabdázója, a Boston Celtics nyolcszoros bajnok legendája, John Havlicek.

Az ember, aki sohasem fáradt el – Elhunyt John Havlicek
John Havlicek 16 éven keresztül erősítette a Celtics csapatát, neve egybeforrt a klubbal
Fotó: Manny Rubio/USA Today Sports

Az anyai ágon horvát, apja oldaláról cseh gyökerekkel bíró Havlicek már gyerekkorában is folyton mozgásban volt: az Ohio délkeleti részén fekvő Lansing településen felnőve rengeteget sportolt és mindenhová gyalog járt, gyakran futva, elmondása szerint ennek köszönhette párját ritkító állóképességét, ami később védjegyévé vált. Középiskolásként több sportban is jeleskedett, a kosár mellett a baseball és az amerikai foci is jól ment neki, az utóbbi annyira, hogy az egyetem után még próbajátékon is szerepelt a Cleveland Brownsnál.

Azt már sosem tudjuk meg, milyen focista lett volna, az viszont biztos, hogy minden idők egyik legzseniálisabb kosárlabdázójává nőtte ki magát. 1960-ban megnyerte az egyetemi bajnokságot az Ohio State Buckeyes csapatával, ahol olyan társai voltak, mint a későbbi hétszeres All-Star, Jerry Lucas, Larry Siegfried, Bobby Knight vagy Mel Nowell.

Havlicek korának egyik legsokoldalúbb kosarasa volt
Havlicek korának egyik legsokoldalúbb kosarasa volt
Fotó: NBC Sports

Az egyetem után - bár az említett próbajátékot követően a Cleveland Browns is lefoglalta a játékjogát – végleg a kosár mellett döntött, amikor a Boston Celtics az 1962-es draft első körének 7. helyén kiválasztotta őt.

Első idényében 14,3 pontot és közel 7 lepattanót átlagolt, és mindjárt bajnoki címet nyert a zöldekkel, amelyet zsinórban még három elsőség követett.

Pályafutása első felében főleg a cserepadról beszállva segítette a csapatot, a sportág történetének egyik legjobb „hatodik embereként” tartják számon. Közismert volt elképesztő munkabírásáról, minden szezonjában 70 feletti alapszakaszmeccsen lépett pályára. Védekezésben és támadásban egyaránt kiemelkedő teljesítményt nyújtott, megállás nélkül zakatolt a két palánk között, ha kellett, lepattanót szedett, labdát szerzett, de ha arra volt szükség, gond nélkül szállította a pontokat is.

Havlicek és Bill Russell a Celtics ikonikus csapatának két kulcsfigurája
Havlicek és Bill Russell a Celtics ikonikus csapatának két kulcsfigurája
Fotó: Boston Globe

Nagy nyomás alatt sem remegett meg a keze, sőt, kifejezetten brillírozott éles helyzetekben: kulcspillanatokban szerzett kosaraival meccseket döntött el, de nem csak a gyűrű környékén voltak emlékezetes megmozdulásai. Egy labdaszerzése például legendássá vált az 1965-ös keleti főcsoportdöntőből: a párharc mindent eldöntő, hetedik meccsén a Celtics a nagy Wilt Chamberlainnel felálló Philadelphia 76erset fogadta. Havlicek 26 pontot szórt, a Boston magabiztos előnyre tett szert, Chamberlain viszont a hajrában zsinórban 10 pontot dobva visszahozta a meccsbe csapatát. Öt másodperccel a vége előtt 110-109-re vezettek a hazaiak, a Sixers jöhetett az alapvonalról. Hal Greer alapvonali bedobását tökéletes ütemérzékkel közbelépve ütötte el Havlicek, a labda Sam Joneshoz kerül, aki szépen lepörgette az órát, a győzelem így a Bostoné lett. Az összecsapást közvetítő rádióriporter, Johnny Moist „Havlicek stole the ball” (Havlicek megszerezte a labdát) felkiáltása ugyanúgy a történelem része lett, mint maga az ikonikus labdaszerzés.

Objektum doboz

Az 1969-70-es szezon előtt nagy változások történtek a Celtics háza táján: visszavonult a csapat két oszlopa, a tízszeres bajnok hátvéd, Sam Jones és a tizenegy aranygyűrűt begyűjtő, ötször a liga legértékesebb játékosának választott center, Bill Russell, aki 1966-tól a vezetőedzői feladatokat is ellátta.

A Russell helyére érkező fiatal edző, Tom Heinsohn nagyobb szerepet szánt az időközben a gárda egyik rutinos rókájává váló Havliceknek, aki remekül megbirkózott a feladattal. Pontokban, gólpasszokban és lepattanókban is a kelták legjobbja volt, mindezt úgy, hogy meccsenként 45 percet töltött a parketten. A következő évadban sem vett vissza a tempóból, karriercsúcsot jelentő 28.9 pontot átlagolt, újabb bajnoki aranygyűrűt viszont egészen 1974-ig nem adhatott a gyűjteményéhez.

Abban az évben viszont a nagydöntő legjobbjának választották, ahol a Boston a Kareem-Abdul Jabbar fémjelezte Milwaukee Buckst múlta felül egy hétmeccses ütközetet követően. Két évvel később megnyerte nyolcadik, egyben utolsó bajnoki címét. A fináléban 4-2-es összesítéssel bizonyult jobbnak a Celtics a Phoenix Sunsnál. A sorozat ötödik mérkőzésén heroikus ütközetben, háromszori hosszabbítást követően diadalmaskodtak a zöld mezesek, sokan azóta is ezt a találkozót tartják minden idők egyik legszínvonalasabb meccsének.

John Havlicek örökre beírta a nevét a Celtics történelemkönyvébe
John Havlicek örökre beírta a nevét a Celtics történelemkönyvébe
Fotó: AFP/Getty Images North America

Havlicek végül 1978-ban, 38 évesen vonult vissza az aktív játéktól, karrierje során 20,8 pontos, 6,3 lepattanós és 4,87 gólpasszos átlagot produkált. A John Wayne-hez való hasonlósága miatt Hondónak (Hondo a Wayne által alakított főszereplő neve volt az 1953-as, azonos című westernfilmben) becézett klasszis két mutatóban is klubrekorder a Celticsnél: 1270 meccsen lépett pályára (ezzel az egész ligát tekintve 30.), 26 395 pontjánál sem dobott senki többet a Boston dresszében (ligaszinten 16. ebben az összevetésben). Tizenhárom alkalommal szerepelhetett All-Star gálán. Nem is csoda, hogy miután szögre akasztotta a csukáját, a csapat egyből visszavonultatta mezszámát, a 17-est. 1984-ben beiktatták a Hírességek Csarnokába, a Naismith Memorial Basketball Hall Of Fame-be. 1996-ban, a liga alapításának 50. évfordulóján beválasztották az NBA történetének 50 legjobb kosarasa közé.

Objektum doboz

Visszavonulása után nem dédelgetett edzői ambíciókat, szakmai szempontból elszakadt a kosárlabdától, befektetésekkel foglalkozott. Utolsó éveiben Parkinson-kórral küzdött, 2019. április 25-én a floridai Jupiter városában érte a halál. Az ember, aki sosem fáradt el, ezúttal örökre megpihent.

Kapcsolódó írásaink