Sport

Nowitzki 21 év után visszavonul

Utolsó hazai mérkőzését játszotta Dirk Nowitzki a Dallas Mavericksben, a német sztár az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) mostani szezonja után befejezi pályafutását.

Nowitzki 21 év után visszavonul
Dirk Nowitzki könnyek között búcsúzott
Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance/Philipp Hülsmann

„Ez volt az utolsó hazai meccsem. De itt maradok, mert ez az új hazám, a feleségemé és a gyerekeimé is. Texasi lettem és köszönök mindent nektek!” - nyilatkozott a 40 éves játékos a nézők ünneplése közepette, miután 30 ponttal, 8 lepattanóval és 3 gólpasszal zárta a meccset. Nowitzki Michael Jordant megelőzve a legidősebb játékos lett az NBA-ben, aki 30 pontot szerzett egy meccsen.

Objektum doboz

A 213 centiméter magas Nowitzki - aki 1998-ban mutatkozott be a ligában, melyben csak a dallasiaknál szerepelt - az idény elején sérüléssel bajlódott, december közepén tért vissza a pályára. Általános elismertségét jelzi, hogy sikeres dobásainál még az ellenfél szurkolói is rendre megtapsolták. 

A keddi dallasi búcsúnak Mark Cuban klubtulajdonos megadta a módját, ugyanis Jordanen kívül valamennyi régi sztárt elcsábította a csarnokba, akire Nowitzki fiatal korában felnézett: a pályán köszöntötte a német játékost Larry Bird, Scottie Pipen, Charles Barkley, Detlef Schrempf és Shawn Kemp is.

Cuban beszédében nem győzte méltatni Nowitzkit, akit biztosított arról, hogy örökös állása lesz a csapatnál.

„Nem tudom szavakkal leírni, hogy mit jelentesz ennek a klubnak, de rengeteg dolgot megígérhetek neked. Ígérem, hogy mindig lesz itt munkád, bármit is akarsz csinálni. Ígérem, hogy visszavonultatjuk a mezszámodat, ami persze nem nagy vállalás. Viszont azt is megígérem, hogy minden idők legnagyobb szobrát csináltatjuk meg, s az aréne bejárata elé állítjuk majd fel” - mondta Cuban.

A Dallas lemaradt a rájátszásról, így Nowitzki csütörtökön a San Antonio Spurs otthonában szerepel utoljára az NBA-ben.

Minden idők legjobb német kosarasa nyolc éve bajnok lett a Dallasszal - ez a Mavericks egyetlen NBA-diadala - és 2007-ben a liga legértékesebb játékosának választották első európaiként. Nowitzki az NBA hatodik legjobb pontdobója, hétszeres All Star-válogatott, 21 évet játszott a Dallasban.  

A német válogatottal 2002-ben világbajnoki bronzérmet, a 2005-ös Eb-n ezüstöt szerzett.

Kapcsolódó írásaink