Sport

A Tottenham edzője szerint övék a világ legjobb stadionja

Mauricio Pochettino, az angol labdarúgó-bajnokságban harmadik és Bajnokok Ligája-negyeddöntős Tottenham Hotspur vezetőedzője szerint a londoni klub szerda este felavatott stadionja a világ legjobb arénája.

A Tottenham edzője szerint övék a világ legjobb stadionja
Megadták a módját, nem spóroltak a pirotechnikával a nyitóceremónián
Fotó: AFP/Action Foto Sport/NurPhoto

A 47 éves argentin szakember a Crystal Palace ellen aratott 2-0-s bajnoki győzelemmel zárult stadionavató mérkőzés után azt mondta, a szerdai volt élete egyik legemlékezetesebb napja. Hozzátette, neki és csapatának az lesz a legfőbb feladata, hogy felnőjön a létesítmény szintjére.

A több mint 62 ezer férőhelyes arénát nagyjából egymilliárd fontból (374 milliárd forint) építették fel, és ez lett London legnagyobb klubstadionja. Az egyesület tájékoztatása szerint megtalálható benne a világ leghosszabb, 65 méteres bárpulttal rendelkező vendéglátóegysége, a Goal Line Bar (Gólvonal Bár), a gyep pedig bevonható, s alatta amerikaifutball (NFL) meccsek lebonyolítására kialakított játéktér található. A Tottenhammel legutóbb, még 1961-ben angol bajnok edző, Bill Nicholson saját emlékfalat kapott az arénában.

Galéria a stadionavatóról és meccsről: (A fotóra kattintva lapozhat a képek között)

Tűzijátékkal avatták a Spurs új arénáját
Tűzijátékkal avatták a Spurs új arénáját. A képre kattintva Galéria nyílik
Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

"A létesítmény tekintetében világbajnokok vagyunk, úgy gondolom, hogy a miénk a világ legjobb arénája" - jelentette ki Pochettino, majd hozzátette: "a csapat a BL-ben játszik, és elkészült a stadionunk, úgyhogy erre a szintre kell eljutnunk a pályán is."

A Tottenham hat fordulóval a Premier League idei szezonjának vége előtt 64 ponttal harmadik, mögötte az ősi rivális Arsenal, valamint a Chelsea is 63 pontos, a hatodik Manchester Unitednek pedig 61 pontja van. Az Arsenal egy mérkőzéssel kevesebbet játszott az ellenfeleknél. Az angol bajnokságból az első négy helyezett jut egyenes ágon a csoportkörbe a BL következő idényére.

"El kell hinnünk, hogy ez egy új fejezet kezdete és a Tottenham versenyben lehet a nagy trófeákért. Úgy kell viselkednünk, mint a világ egyik legnagyobb klubja, és azt gondolom, hogy ez egy hatalmas feladat" - mondta Pochettino.

Kiemelte, hogy a szerda este az egyesület minden tagja, és a játékosok számára is "érzelmekben dús" volt, az új stadionról pedig még azt mondta, hogy "a jövőben ez egy fontos helyszín lesz mindannyiunk számára". "Ma este megérintett minket a dicsőség, és most már arra kell figyelnünk, hogy a trófeák megnyerésével váljunk dicsőségessé. Az új fejezet elkezdődött" - jelentette ki az argentin vezetőedző.

Az avatóünnepség videón:

Objektum doboz

Világcsúcsot jelentő 113 milliós profitot termelt tavaly a Spurs

Bár a stadion építése hatalmas összeget emésztett fel, a Spursnek nem kell különösebben aggódnia a pénz miatt, ugyanis futballklubok tekintetében világcsúcsot jelentő 113 millió fontos (42,262 milliárd forintos) profitot termelt tavaly az egyesület. Az adózás utáni eredményt csütörtökön, a stadion átadásának másnapján nyilvánosságra az észak-londoni csapat

A nyereség több forrásból jött össze, ezek közül a legjelentősebbek a játékos-eladások, az ideiglenes otthonul szolgáló Wembley Stadionban rendezett bajnokik és a Bajnokok Ligája-menetelés.

Tavaly a Tottenham lett az első klub a Premier League történetében, amely a nyári átigazolási szezonban egyetlen futballistát sem szerződtetett, majd januárban sem bővítette keretét.

Az eredeti tervek szerint a csapat már a mostani idény elején birtokba vette volna új stadionját, de az átadás egyre csak késett, miközben az építés költségei elérték az egymilliárd fontot. Az azonban, hogy a Wembleyben "albérletben" kellett töltenie a szezon jelentős részét, körülbelül 340 ezer plusz eladott jegyet jelentett - közölte az elnök, Daniel Levy. A bevétel így 310 millióról klubrekordot jelentő 380 millióra emelkedett.

Az együttes tavaly a nyolcaddöntőig jutott a BL-ben, most pedig negyeddöntős, a legjobb nyolc között a Manchester City lesz az ellenfele.

A tabellán jelenleg harmadik Tottenham a játékosok bérezésének tekintetében továbbra is le van maradva a többi angol élklubtól, tavaly 147 milliót költött erre, körülbelül feleannyit, mint a Manchester United és 100 millióval kevesebbet, mint az Arsenal.

A rekordnyereség mellett a klub az eredetileg tervezett 400 millió helyett 537 millió hitelt vett fel az új aréna finanszírozására.

Kapcsolódó írásaink