Oktatás

Navracsics: Ellenálló képességet kell kiépíteni a váratlan eseményekkel szemben

A panelbeszélgetésen szóba került a mesterséges intelligencia (AI) szerepe is

Minden közösségnek és minden embernek egyfajta ellenálló képességet kell kiépítenie a váratlan eseményekkel szemben –- jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Kőszegen, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének nemzetközi nyári egyetemén.

Navracsics: Ellenálló képességet kell kiépíteni a váratlan eseményekkel szemben
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Fotó: Facebook/Navracsics Tibor

Navracsics Tibor a közmédiának nyilatkozva elmondta: a részvételével rendezett angol nyelvű panelbeszélgetés középpontjában „az ismeretlen ismeretlen” volt, azok a tényezők, amelyek az emberi életben – illetve a politikában és a társadalmi életben is – hirtelen megjelennek. A panelbeszélgetésen arról is szó esett, hogyan reagálhatnak ezekre a kihívásokra a közösségek.

Ahogy egyre komplexebbé válnak a rendszerek, a társadalmak, a közösségek, és ahogyan a modern világ is egyre komplexebbé válik, úgy nő a váratlan események jelentősége és előfordulási gyakorisága is – emelte ki a tárcavezető.

Kitért arra: a panelbeszélgetésen szóba került a mesterséges intelligencia (AI) szerepe, továbbá az is, hogy tud-e az AI valamilyen formában részt venni a váratlan események előrejelzésében, illetve kezelésében.

A nyári egyetemet méltatva Navracsics Tibor elmondta: Kőszeg Közép-Európában nemcsak rendezvényközponttá, hanem komoly szakmai műhellyé is vált, ahová Európa több pontjáról érkeznek előadók és diákok. Miszlivetz Ferenc, az intézet főigazgatója az elmúlt évtizedekben több olyan nemzedéket nevelt ki, amelyek tagjai Európa különböző intézeteiben dolgoznak – értékelte a Kőszegen folyó munkát a miniszter.

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet Alapítvánnyal, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bibó István Szakkollégiumával, a Pannon Egyetemmel, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságával együttműködve rendezi a héten 29. nemzetközi nyári egyetemét.

Az esemény, amelyre több országból negyven diák érkezett, az Európa előtt álló geopolitikai kihívásokra és az azokra adott lehetséges válaszokra fókuszál – közölték a szervezők.

Kapcsolódó írásaink