Oktatás

Prioritás a külföldi diákok számának csökkentése az egyetemeken

A túlzsúfolt előadótermek az oktatás minőségének romlásához vezetnek

Csökkenteni kell a külföldi diákok arányát a holland egyetemeken és a főiskolákon, a felsőoktatási intézmények túlzott nemzetköziesedésének visszaszorítása elsődleges prioritásunk – jelentette ki Eppo Bruins, az új holland kormánykoalíció oktatásiminiszter-jelöltje csütörtökön tartott meghallgatásán a parlament alsóházában.

Prioritás a külföldi diákok számának csökkentése az egyetemeken
Csökkenteni kell a külföldi diákok arányát a holland egyetemeken
Fotó: AFP/Hans Lucas/Jean-Francois Fort

„A külföldi hallgatók magas száma óriási nyomást gyakorol a rendszerre, az oktatókra és a nemzeti költségvetésre” – jelentette ki.

Tavalyelőtt a holland parlament indítványt szavazott meg, amelyben felszólította az ügyvivő kormányt, hogy tiltsa meg a holland felsőoktatási intézményeknek külföldi diákok toborzását. A képviselők szerint a külföldi hallgatók számának növekedése miatt megugró hallgatói létszám egyre nagyobb nyomást gyakorol a diákok lakhatási lehetőségeire, továbbá túlzsúfolt előadótermekhez, így az oktatás minőségének romlásához vezet.

A holland egyetemek és főiskolák szövetsége ezután irányelveket dolgozott ki, amelyek szerint csökkenteni kell az angol nyelven kínált alapképzések és a külföldi hallgatók számát, illetve javítani kell a diákok holland nyelvtudását.

Az holland ügyvivő kormány oktatási minisztere, Robberd Dijkgraaf idén törvénytervezet nyújtott be a képviselőházhoz, amely egyebek mellett szigorúbb követelményeket támaszt az angol nyelvű kurzusok számára vonatkozóan, és lehetővé teszi az egyetemek számára, hogy korlátozzák az egyes szakokra felvehető hallgatók számát.

Az új miniszterjelölt, Eppo Bruins hangsúlyozta, hogy mindenképpen keresztül fogja vinni a törvényjavaslat azon részét, amely korlátozza az angol nyelvű képzéseket, azonban felhívta a figyelmet, hogy a kulcsfontosságú képzésekhez továbbra is hozzáférést kell adni a külföldi diáknak is.

A koalíciós megállapodás szerint a megalakítandó új kormány 293 millió eurót kíván megtakarítani azzal, hogy csökkenti a külföldi diákok számát a felsőoktatási intézményekben.

A holland egyetemi szövetség tavaly közzétett adatai szerint az ország 13 felsőoktatási intézményében tanulók 25 százaléka – 115 ezer hallgató – külföldi. A holland egyetemeken tanuló külföldiek legnagyobb része Németországból, Olaszországból és Kínából érkezik.

Kapcsolódó írásaink