Montázs
A tudósok elemezték az egy hetes, csak vizet fogyasztó böjt hatékonyságát
A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ne kísérletezzen önállóan a hosszú távú böjtöléssel

Kiderült, hogy a szervezet nem azonnal lép éhezési üzemmódba: a kezdeti fehérjeváltozások kisebbek voltak, míg a legfeltűnőbb változások a harmadik napra következtek be, és a kísérlet végéig folytatódtak. Kilenc kulcsfontosságú fehérjeváltozási mintázatot azonosítottak, amelyek az energiamegmaradáshoz, a zsírok és ketonok üzemanyagként való felhasználására való áttéréshez, valamint a szövetek védelméhez kapcsolódnak.
Különösen érdekesek voltak az extracelluláris mátrix molekulák eltolódásai, amelyek fontosak a szövetszerkezet és a sejtes jelátvitel szempontjából. A leptin szintjének csökkenése és a leptin iránti fokozott érzékenység az anyagcsere-átalakulás jele volt.
A résztvevők átlagosan 5,7 kg-ot fogytak: mind a zsír-, mind az izomraktárak csökkentek, de a szervezet fokozatosan áttért a fehérje hatékonyabb felhasználására. A zsírokra és ketonokra való áttérés fokozatosan történt, és a hormonok, valamint az immunmediátorok változásaival volt összhangban.
A tanulmány rávilágít a szervezet összetett, többlépcsős alkalmazkodására a hosszan tartó böjt esetén. Az eredmények alapot teremtenek a jövőbeli terápiás megközelítésekhez, amelyek a böjtölés pozitív hatásait kihasználhatják anélkül, hogy teljesen meg kellene tartózkodniuk az ételtől.
A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ne kísérletezzen önállóan a hosszú távú böjtöléssel anélkül, hogy konzultálna orvosával.
