Montázs

A makadámiadió előnyei és veszélyei

Fontos részletek

A makadámiadió édes, krémes ízű. Fűszeres vanília aromája van mandulajegyekkel, ezért gyakran adják desszertekhez – írja a Pravda.

A makadámiadió előnyei és veszélyei
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Magali Cohen

Hasznos tulajdonságok

A kerek makadámiadió kiváló minőségű fehérje, A-, E- és B-vitamin, ásványi anyagok, rost és antioxidánsok forrása. Ez a dió alacsony koleszterintartalmú és magas fehérjetartalmú.

Az ásványi anyagok közé tartozik a kalcium, a szelén, a réz, a foszfor, a cink, a kálium és a magnézium; a vitaminok közé tartoznak a B1, B2, B5, B6, B9, C, E és PP vitaminok. Nemcsak maga a dió hasznos, hanem az olaj is, amelyet hidegen sajtolással nyernek. A makadámiadió segít a migrén, a vitaminhiány, az ízületi gyulladás és még a visszér is esetén, javítja a vérkeringést, csökkenti a rák kockázatát, és segít helyreállítani a potenciát.

A makadámdióban található vitaminok pozitív hatással vannak az idegrendszer működésére.

Hány makadámiadiót lehet enni naponta?

Kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhat, ha túl sok makadámiadiót eszik. Mint más diófélék esetében, itt is a mértékletesség a kulcs.

Egy ellenjavallatok nélküli felnőtt napi 30-45 g makadámiadiót fogyaszthat.

Milyen veszélyei vannak a makadámiadiónak?

A fő veszély természetesen az ételallergia. Ha már allergiás más diófélékre, a legjobb, ha felkészül egy lehetséges reakcióra.

Ezenkívül a makadámiadió sok zsírt tartalmaz, ami növelheti a vér koleszterinszintjét, és súlyos szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

Kapcsolódó írásaink