Montázs

A legjobb termék a baktériumok és a koleszterin ellen

Számos hatás

Késő ősz a friss áfonya szezonja. Ha gyakran szenved húgyúti fertőzésektől, rendszeres herpesz kitörései vannak, vagy magas a koleszterinszintje és a vérnyomása, akkor ezt a bogyós gyümölcsöt különösen ajánlott beilleszteni az étrendebe – írja az Aif.ru

A legjobb termék a baktériumok és a koleszterin ellen
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

Fegyver a baktériumok és a koleszterin ellen

„Az áfonya erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a benne található proantocianidinoknak köszönhető. Ezek adják az áfonyának fő szupererejét. Ezek az anyagok abban egyedülállóak, hogy megakadályozzák a baktériumok megtapadását a húgyutak és a gyomor falához. Ez a fő fegyver a húgyhólyaggyulladás és a húgycsőgyulladás ellen” – magyarázta Tatyjana Zaletova táplálkozási szakértő, terapeuta és kardiológus.

Az orvos azt is megjegyezte, hogy az áfonya természetes flavonoidot, a kvercetint tartalmazza. A C-vitaminnal együtt ezek az antioxidánsok leküzdik az oxidatív stresszt és erősítik az érfalakat, csökkentve a gyulladást. Az áfonya nagy mennyiségű szerves savat is tartalmaz. „A benzoesav természetes tartósítószer, és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik” – folytatja a táplálkozási szakértő. „A citromsav és az almasav javítja az emésztést. A proantocianidinoknak és a szerves savaknak köszönhetően az áfonya nemcsak a húgyúti baktériumok, hanem a szájüregi baktériumok ellen is segít leküzdeni, csökkentve a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát. Még bizonyos vírusokkal is küzd. Például csökkentheti a herpeszkitörések gyakoriságát. Az áfonya segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet is, javítja az érrendszer rugalmasságát, és finoman csökkentheti a vérnyomást.”

Kinek ajánlott különösen az áfonya?

A krónikus, visszatérő húgyúti fertőzésekben (húgyhólyaggyulladás és egyéb), szájüregi fertőzésekben, gyakran akut légúti vírusfertőzésekben szenvedők, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára előnyös a bogyó beépítése az étrendjükbe.

„Az áfonya megelőző fogyasztása jelentősen csökkentheti a fertőzések fellángolásának gyakoriságát és erősítheti az immunrendszert a megfázásos és influenzás időszakban. Van azonban egy fontos kikötés. Ha oxaláttal összefüggő veseköve van, az áfonyát óvatosan és csak orvossal való konzultáció után kell fogyasztani, mivel oxalátokat tartalmaz” – figyelmeztet az orvos.

Kapcsolódó írásaink