Montázs
A kurkuma váratlan jótékony hatásai
Az orvosok szerint

Természetes gyulladáscsökkentő
A krónikus gyulladás az olyan betegségek egyik fő oka, mint az ízületi gyulladás, a szívbetegségek vagy a cukorbetegség. A kurkumin hatékonyan gátolja a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, sőt, egyes tanulmányok szerint hatása vetekszik a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekével – mellékhatások nélkül.
Támogathatja a daganatos betegségek megelőzését
Az orvosi kutatások folyamatosan vizsgálják, miként befolyásolhatja a kurkumin a rákos sejtek szaporodását. Eddigi eredmények szerint a kurkumin gátolhatja a tumorsejtek növekedését, és fokozhatja a kemoterápia hatékonyságát – bár ezt a hatást még további klinikai vizsgálatoknak kell megerősíteniük.
Javíthatja az emésztést
A kurkuma hagyományosan emésztési panaszok, puffadás és epeproblémák enyhítésére is szolgál. Serkenti az epetermelést, ezzel elősegíti a zsírok lebontását, és támogatja a máj méregtelenítő folyamatait.
A hangulat természetes támogatója
Kevesen tudják, de a kurkumin a hangulatjavításban is szerepet kaphat. Egyes vizsgálatok szerint hatása hasonló lehet bizonyos antidepresszánsokéhoz, mivel segíti a szerotonin és a dopamin termelődését. Így a kurkuma nemcsak a testre, hanem a lélekre is jótékonyan hat.
A belső használaton túl a kurkuma népszerű összetevő a bőrápolásban is. A kurkuma világosíthatja a bőrt – hasonlóan működik, mint a C-vitamin.
Ami az étrend-kiegészítőket illeti, mindig kérdezze meg orvosát, mielőtt valami újat kipróbálna, mivel fennáll a jelenlegi gyógyszerekkel való kölcsönhatások kockázata, és veszélyes lehet.
Ehelyett, ha a kurkuma étrendünk részeként – akár frissen, akár porítva – fogyasztjuk, az összes előnyét megkapjuk, egy hátránnyal. A cirkumint a szervezet nem szívja fel könnyen, mivel az emésztőrendszerünk lebontja és gyorsan eltávolítja ezeket a vegyületeket. A felszívódás javítása érdekében a kurkumát fekete borssal kell párosítani, ami fokozza a biohasznosulását, valamint egy zsírral, például olívaolajjal vagy ghível az ideális felszívódás érdekében.