Montázs

A kuszkusz fogyasztásának előnyei és ellenjavallatai

Pozitív hatással van a szervezet számos rendszerére

A kuszkusz egy gabonaféle, amelyet kemény búzából (durumbúzából) nyernek búzadarának őrlésével és gőzölésével. Kívülről körülbelül 1 mm átmérőjű apró golyókra hasonlít, írja a Championat.

A kuszkusz fogyasztásának előnyei és ellenjavallatai
A kuszkusz elkészítési technológiája a 13. század óta ismert
Fotó: Northfoto

Történelmileg a kuszkusz Észak-Afrikából származik. A régészeti leletek megerősítik, hogy elkészítési technológiája a 13. század óta ismert, és egyes kutatók eredetét egy korábbi időszakra vezetik vissza. Marokkó, Algéria és Tunézia hagyományos kultúrájában a kuszkusz központi helyet foglalt el az étrendben, és a gazdagság szimbólumának tekintették.

A gabonafélék napi étrendjébe ajánlott beépíteni az aktív életmódot folytatókat, a testsúlyukat kontrollálni kívánókat, az időseket, valamint a gyermekeket és tinédzsereket, mivel könnyen emészthető, gyorsan telítődik és különféle kulináris kombinációkhoz alkalmas.

A kuszkusz összetétele és hasznos tulajdonságai

A kuszkusz gazdag összetett szénhidrátokban, amelyek energiával látják el a szervezetet. 100 g száraz termék a következőket tartalmazza:

— kalóriatartalom — körülbelül 360 kcal (főzve — körülbelül 112);

— fehérjék — 12-13 g;

— zsírok — 0,5–1 g;

— szénhidrátok — 70-72 g;

— élelmi rost — 5-6 g.

Ezenkívül a termék B-vitaminokat (tiamin, niacin, folsav), valamint ásványi anyagokat: magnéziumot, káliumot, vasat és cinket tartalmaz.

Egészségügyi előnyök

A kuszkusz rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a szervezet számos rendszerére.

— A gabonapelyhekben található B-vitaminok támogatják az idegrendszer stabil működését, elősegítik a koncentrációt és segítenek a stresszel való megküzdésben.

— Az élelmi rost javítja az emésztést, serkenti a bélperisztaltikát és jóllakottságérzetet kelt, ami fontos az étvágyszabályozás szempontjából.

— A cink és a vas ásványi anyagok részt vesznek a vérképzés folyamataiban, erősítik az immunrendszert, növelve a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.

— A kálium és a magnézium hozzájárul a víz-só anyagcsere normalizálásához, támogatja a szív- és érrendszer működését, és segít megelőzni az izomgörcsöket.

Főzés után a kuszkusz puhává és morzsalékossá válik. A keményebb gabonákkal, mint például a gyöngyárpa vagy a barna rizs, ellentétben a szem nem igényel hosszú rágást, és könnyen emészthető, így a termék kényelmes választás az életkorral összefüggő fogászati ​​vagy emésztési problémák esetén.

Annak ellenére, hogy száraz formában viszonylag magas a kalóriatartalma, a kuszkusz térfogata főzés után majdnem megháromszorozódik. Ez lehetővé teszi, hogy kisebb adagokkal gyorsabban érezd jóllakottságodat. A magas komplex szénhidráttartalom stabil vércukorszintet biztosít, és csökkenti a nassolnivalók utáni sóvárgást.

Ellenjavallatok

A kuszkusz fogyasztása nem ajánlott gluténérzékenyeknek és lisztérzékenységben szenvedőknek. Túlsúly és anyagcserezavarok esetén mértékkel kell fogyasztani a terméket, mivel szénhidrátforrás.

Kapcsolódó írásaink