Montázs

Minden konyhában megtalálható a baktériumok meleg ágya

Fontos az alapos tisztítás

Zsír, olaj, kifröccsent ételmaradékok. A tűzhelyen rengeteg baktérium lehet, így az egészségünk érdekében fontos tisztán tartanunk.

Minden konyhában megtalálható a baktériumok meleg ágya
képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Mindenki tapasztalta már, hogy milyen nyomai maradhatnak egy több fogásos ebéd elkészítésének. Érdemes azonban a gáztűzhelyet letakarítanunk alaposan, hiszen a résekben számtalan baktérium megtelepedhet.

A gáztűzhelyek baktérium szempontból többféle veszélyt is rejthetnek, főként a tisztaság és a higiénia hiányából adódóan. Bár maga a gázláng elpusztítja a legtöbb mikroorganizmust, a gáztűzhely környezete – például a rácsok, égőfejek, gombok és a tűzhely körüli felületek – ideális táptalaj lehet a baktériumok elszaporodásához, ha nem megfelelően tisztítják.

Az ételmaradékok, kifröccsent zsiradék vagy tejtermékek maradványai gyorsan romlani kezdenek, különösen meleg és párás környezetben. Ezek a szennyeződések ételmérgezést és gyomorrontást is okozhatnak.

A gombok, rácsok, égőfejek vagy a gáztűzhely szélei ritkán kerülnek alapos tisztításra. Ezeken a helyeken biofilm alakulhat ki, amely védi a baktériumokat a környezeti hatásoktól.

A nyers hús, tojás vagy zöldség előkészítése során a kéz vagy a használt eszköz szennyezheti a tűzhely felületét. Ha ezután nem történik megfelelő kéz- vagy felülettisztítás, a baktériumok könnyen továbbterjedhetnek más ételekre.

A főzés során keletkező pára meleg, nedves környezetet teremt, amely ideális a mikroorganizmusok szaporodására. A ritkán tisztított tűzhelyek alatt vagy mögött különösen sok szennyeződés gyűlhet össze.

Megfelelő, rendszeres és alapos takarítással távol tarthatjuk a baktériumokat.

Érdemes naponta letörölni a gáztűzhely felületét meleg vízzel és enyhe mosogatószerrel. Hetente egyszer alaposan tisztítsuk meg az égőket, rácsokat és gombokat. Főzés közben azonnal töröljük le, ha valami kifröccsen. Használjunk fertőtlenítő kendőt vagy ecetes vizet a baktériumok elleni védekezéshez. Tartsuk szárazon a felületeket, hogy elkerüljük a nedves, baktériumbarát környezet kialakulását.

Felmerülhet a kérdés, hogy van-e különbség a gáz és az elektromos tűzhelyek között. Nagyrészt ugyanazok a baktériumveszélyek igazak mind a kettőre, bár van néhány fontos különbség a gáztűzhelyhez képest.

Mindkét típuson az ételmaradék, kifröccsent zsír és folyadék ideális táptalaja lehet a baktériumoknak, ha nem tisztítják le időben. Ha a főzés során nyers élelmiszerekkel szennyezett kézzel megérinted a tűzhelyet (gombok, lapok, kapcsolók), a baktériumok átkerülhetnek és továbbterjedhetnek. A főzésből eredő gőz mindkét esetben nedves mikroklímát hoz létre, ami kedvez a mikroorganizmusok szaporodásának. A villanytűzhelyeken általában kevesebb rés, kevesebb rejtett zóna van, így a baktériumok is kevesebb helyen tudnak megtelepedni.

Kapcsolódó írásaink