Montázs

Halfarmok a Holdon

Első lépés az űrben történő élelmiszer-termelés felé

Első pillantásra a dél-franciaországi Palavas-les-Flots város szélén található kis kutatóközpont akváriumában úszkáló tengeri sügér egészen hétköznapinak tűnik. Ahogy azonban a The Guardian megjegyzi, ezeknek a halaknak különleges küldetésük van: ők lesznek az elsők, akiknek utódait a Lunar Hatch projekt részeként az űrbe küldik.

Halfarmok a Holdon
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu via AFP/Alex Pena

A projekt célja, hogy tesztelje a tengeri sügér Holdon, majd később a Marson történő tenyésztésének megvalósíthatóságát, hogy az űrhajósokat kiváló minőségű fehérjével lássák el. A projektet Dr. Cyrille Przybyla, a Francia Nemzeti Óceánkutató Intézet tengerbiológusa kezdeményezte.

Przybyla hangsúlyozza, hogy a hal ideális fehérjeforrás az ember számára, mivel a szervezet könnyen felszívja. Emellett gazdag omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakban és B-vitaminban, amelyek elengedhetetlenek az űrhajósok izomtömegének fenntartásához nullgravitációs körülmények között, számol be a Gismeteo.

A projekt fő gondolata, hogy ikrákat juttassanak az űrbe, amelyekből a kishalak kikelnek majd a Nemzetközi Űrállomásra vezető úton. Kezdetben a halakat fejlődésük szempontjából figyelik meg, majd lefagyasztják és visszajuttatják a Földre további vizsgálatok céljából. A jövőben tervek szerint közvetlenül a Holdon is haltenyészetet hoznának létre.

Kapcsolódó írásaink