Montázs

Árt vagy használ a pálmaolaj?

Mítosz és valóság

A pálmaolaj régóta viták tárgya a táplálkozási szakemberek és a fogyasztók körében. Azzal vádolták, hogy negatív hatással van a szív- és érrendszerre, hozzájárul az elhízáshoz, sőt, még rákkeltő is.

Árt vagy használ a pálmaolaj?
A pálmaolaj készítése kimerítő és nehéz munka
Fotó: AFP/robertharding/Robert Harding RF/Godong

Rosszat tesz a pálmaolaj?

A legtöbb negatív vélemény a finomított pálmaolajról szól, amelyet olcsósága és sokoldalúsága miatt széles körben használnak az élelmiszeriparban. A magas hőmérséklettel járó finomítási folyamat során olyan káros vegyületek képződhetnek, mint a glicidil-észterek és a transzzsírok, amelyek valóban veszélyt jelentenek a szív és az érrendszer egészségére, és rákkeltő hatásúak lehetnek.

A nyers, finomítatlan pálmaolajjal teljesen más a helyzet. Ez a termék, amely gazdag vöröses-narancsos színű, a tápanyagok igazi tárháza:

E-vitamin (tokotrienolok)

A nyers pálmaolaj magas koncentrációban tartalmaz tokotrienolokat, az E-vitamin egy erős antioxidáns formáját. Tanulmányok szerint a tokotrienoloknak védő hatása lehet a szívre, az agyra, a májra, a vesére és más szervekre.

Karotinoidok (A-provitamin)

A nyers pálmaolaj világos színe a magas karotinoidtartalmának köszönhető, különösen a béta-karotinnak, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. A karotinoidok erős antioxidánsok, és fontosak az egészséges szem, bőr és immunrendszer szempontjából. A pálmaolaj karotintartalma lényegesen magasabb, mint a sárgarépáé vagy a paradicsomé.

Q10 koenzim (ubikinon)

Ez a vitaminszerű anyag fontos katalizátora a sejtek energiaanyagcseréjének, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Fitoszterolok

Ezek a növényi vegyületek hozzájárulhatnak a vér „rossz” koleszterin (LDL) szintjének csökkentéséhez.

Telített és telítetlen zsírsavak kiegyensúlyozott arányban: A nyers pálmaolaj telített, valamint egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat egyaránt tartalmaz, ami fontos a kiegyensúlyozott étrendhez.

Milyen körülmények között ártalmatlan (sőt, előnyös) a pálmaolaj?

Nyers, finomítatlan olaj fogyasztása

Ebben a formában a pálmaolaj maximálisan megőrzi jótékony tulajdonságait, és nem tartalmaz káros transzzsírokat és glicidil-észtereket, amelyek a magas hőmérsékletű feldolgozás során keletkeznek.

Mérsékelt fogyasztás

Mint minden más magas zsírtartalmú élelmiszert, a pálmaolajat is mértékkel kell fogyasztani a kiegyensúlyozott étrend részeként.

Használjon tanúsítottan fenntartható módon előállított pálmaolajat: Ha olyan termékeket választ, amelyek fenntartható módon előállított, tanúsított pálmaolajat tartalmaznak, nemcsak az egészségére vigyáz, hanem a környezetet és a helyi közösségek jogait is támogatja.

Minőségi, minimális feldolgozottságú termékek részeként: Ha a pálmaolajat olyan termékekben használják, amelyek minimális hőkezelésen mentek keresztül, sokkal kisebb a káros vegyületek kockázata – írta meg az rbc.ua.

Kapcsolódó írásaink