Montázs

Meg kell-e mosni a málnát?

Számtalan vélemény született a kérdésről

A málnából lehet lekvárt, kompótot készíteni, fagyasztani, szárítani. Mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy lehet-e vagy kell-e megmosni a málnát fogyasztás előtt – számol be a Sports.kz.

Meg kell-e mosni a málnát?
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Sokan nem hajlandóak megmosni a málnát, mert ha „alaposan” megmossák, akkor pépes lesz. Egyesek úgy vélik, hogy a málna annyira baktériumölő, hogy nincs értelme megmosni. Van olyan vélemény, hogy a mosás során a vitaminok kimosódnak, a málna elveszíti hasznos tulajdonságait – írja a Sports.kz.

Szükséges-e a málnát fogyasztás előtt megmosni?

Nem tudjuk, hogy ki és hol gyűjtötte a bogyókat, hogy a szedő keze tiszta volt-e, mennyit és hogyan dolgozta fel, permetezte a bogyókat. Annak érdekében, hogy ne kapjunk bélfertőzést, ne mérgeződjünk meg, a málnát fogyasztás előtt meg kell mosni.

Abban az esetben lehet elhagyni a megmosását, ha tudjuk, hol termett a bogyó, és magunk szedtük tiszta kézzel.

Hogyan mossuk meg helyesen a málnát?

A málnát közvetlenül felhasználás előtt kell megmosni, hogy ne váljon szét.

Nem szükséges vízsugár alatt. A legjobb lesz, ha hideg vizet öntünk egy mély tálba, a málnával teli szűrőt beletesszük, és néhány percig tartjuk, kicsit rázogatva. Ezt az eljárást többször is meg lehet ismételni.

Ezután a málnát kiteríthetjük egy papírtörlőre, hogy a felesleges víz felszívódjon.

Kapcsolódó írásaink