Montázs

Csökkenti a cukorbetegség okozta szövődményeket és a rák kockázatát

Számtalan erőssége van a cikóriának

A cikória növényt régóta használják élelmiszerként és gyógynövényként. A Földközi-tenger vidékén őshonos, termesztett leveleiből csodálatos saláta is készíthető.

Csökkenti a cukorbetegség okozta szövődményeket és a rák kockázatát
A cikória növény egyaránt használják élelmiszerként és gyógynövényként is
Fotó: NorthFoto

A cikórianövény levelei termeszthetők radicchio, cukorrépa vagy belga endívia néven. A gyökeret addig lehet pörkölni, amíg gazdag, diós, fás, pörkölt kávéra emlékeztető aromát nem fejleszt. Kis mennyiségből is erős főzet készül, ami az egyik oka annak, hogy ez a gyógynövény népszerű kávéhelyettesítő.

A cikória magas antioxidáns-tartalmú. Az antioxidánsok bizonyítottan javítják a szív egészségét, csökkentik a cukorbetegség okozta szövődményeket, csökkentik a rák kockázatát, és megvédenek bennünket más betegségektől az öregedés során.

Ez az erőteljes gyökér arról is ismert, hogy mérgezően hat a belső élősködőkre. Egy másik tanulmány szerint gombatisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Még arra is van bizonyíték, hogy a cikóriagyökér nagy dózisban káros a szalmonella baktériumokra is.

A cikóriagyökér nagy mennyiségű inulint tartalmaz, egy édes anyagot, amely magas rosttartalmú. Segít a fogyásban, a bélrendszer egészségében, az egészséges bélmozgásban, a szív egészségében, a bőr egészségében, segít szabályozni a vércukorszintet, és csökkentheti a stroke kockázatát.

A cikóriagyökér segíthet az éhségérzet megfékezésében és más módon is támogathatja a fogyást, főként magas rosttartalmának köszönhetően.

A cikória gyulladáscsökkentő tulajdonságai hasznosak a gyulladással járó betegségek és fájdalmak kezelésében. Hagyományosan a cikóriát ízületi gyulladás, ízületi fájdalmak és izomfájdalmak kezelésére használták. Olyan tanulmányok készültek, amelyek ezt megerősítik.

A cikóriagyökér az inulinnak köszönhetően bizonyítottan segíti a kalcium és más ásványi anyagok felszívódását. Segíthet a csontok ásványi sűrűségének növelésében, és segítheti a vas felszívódását.

Vizsgálatok folynak arról, hogy a cikória csökkenti-e az LDL-koleszterin jelenlétét. Ez a cikóriában lévő magas inulinszintnek köszönhető, az inulinról ismert, hogy harcol az LDL-koleszterin ellen.

Kapcsolódó írásaink