Montázs
Védi a szívet, gyulladáscsökkentő, fiatalon tart, és a rák ellen is hatásos lehet
Érdemes paradicsomlevet inni
A 100%-os paradicsomlé tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Különösen gazdag likopinban, egy erős antioxidánsban, amely lenyűgöző egészségügyi előnyökkel bír.
Egyesek azonban úgy vélik, hogy a paradicsomlé nem olyan egészséges, mint az egész paradicsom, az egyes márkákban található magas nátriumtartalom miatt.
Egy csésze paradicsomlé 2 gramm fehérjét, 2 gramm rostos, A-, C-, K-, B1-, B3-, B6-, B9-vitamint, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt tartalmaz.
A paradicsomlében lévő karotinoidok nemcsak A-vitaminná alakulnak át, hanem erős antioxidánsként is működnek, megvédve sejtjeit a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák által okozott károsodástól.
A szabad gyökök okozta károsodást összefüggésbe hozták olyan krónikus betegségekkel, mint a szívbetegségek, és feltételezhetően szerepet játszanak az öregedési folyamatban is.
Ezen kívül a paradicsomlé tele van magnéziummal és káliummal, két, a szív egészsége szempontjából létfontosságú ásványi anyaggal.
Emellett kiváló forrása a B-vitaminoknak, köztük a folsavnak és a B6-vitaminnak, amelyek fontosak az anyagcseréhez és számos más funkcióhoz.
A paradicsomlé koncentrált forrása az olyan erős antioxidánsoknak, mint a likopin, egy karotinoid növényi pigment, amelyet lenyűgöző egészségügyi előnyökkel hoztak összefüggésbe. A likopin megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, ezáltal csökkenti a gyulladást a szervezetben.
A likopin mellett a paradicsomlé kiváló forrása a C-vitaminnak és a béta-karotinnak, amelyek szintén erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező antioxidánsnak számítanak.
Kutatások kimutatták, hogy a paradicsomban és paradicsomtermékekben, például a paradicsomlében gazdag étrend csökkentheti bizonyos krónikus betegségek kockázatát.
A paradicsomot már régóta összefüggésbe hozzák a szív egészségének javulásával.
Erős antioxidánsokat, például likopint és béta-karotint tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és az artériákban felhalmozódó zsírt.
A paradicsomlé a benne található jótékony tápanyagok és antioxidánsok magas szintjének köszönhetően több tanulmányban is rákellenes hatást mutatott ki.