Montázs

Ettől a trükktől a háborús katonák is tíz perc alatt elaludtak

Stresszes helyzetben bőven volt részük a második világháborúban harcoló amerikai vadászpilótáknak is

Gondot okoz az elalvás? Mutatunk egy technikát, amelyet alkalmazva a második világháborúban harcoló katonák is percek alatt álomba szenderültek – írta meg a firstclass.hu.

Ettől a trükktől a háborús katonák is tíz perc alatt elaludtak
Fiatal pár alszik a hálószobájában (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/dpa-tmn/Monique Wüstenhagen

Sokaknak gondot okoz az elalvás, még akkor is, ha kifejezetten fáradtan dőlnek az ágyba. A probléma globális, a modern világ egyik sajnálatos velejárója.

Gyakran a stressz áll mindez mögött, melyet leküzdeni nem egyszerű, elnyomni viszont el lehet egy pihentető alvás erejéig. Stresszes helyzetben bőven volt részük a második világháborúban harcoló amerikai vadászpilótáknak is, akiknek feladatukból adódóan még az átlagnál is fontosabb volt, hogy éberek legyenek. Ennek garantálásához rendszeresen alkalmaztak egy technikát, mely az elalvásukat segítette.

A trükk, mely tíz perc alatt „elaltatja” az embert, 6 lépésből áll:

  1. Tudatos arcrelaxáció. Egyszerre egy részre kell fókuszálni, olyan részeket is belevéve a folyamatba, mint az állkapocs vagy a nyelv.
  2. Lassú, mély lélegzetvételek.
  3. Képzelje el, hogy a feszültség elhagyja a testrészeit a vállaitól kezdve a karon át a tenyeréig.
  4. Folytassa a lassú, mély lélegzetvételeket, miközben ellazítja az izmait, a mellkasát, a hasát és a lábát.
  5. Az elméjét is lazítsa el: számolja a mély lélegzetvételeket, és képzelje el, hogy megtölti testét a béke minden egyes belégzéskor.
  6. Az egész folyamat gyakori ismételgetése. Idő kell, mire elsajátítja az ember a technikát, a katonáknak annak idején hat hét is kellett a módszer tökéletesítéséhez.

Az egészen szentimentálisan hangzó folyamat nagyon hasonlít a jóga nidrára vagy jógikus alvásra, ahol szintén egy irányított meditációs lépéssort kell követni, csak ott a cél nem a mélyalvás elérése, hanem egy olyan relaxált állapoté, ahol a gyakorlatot végző ember még felfogja és észleli a külvilág ingereit.

Kapcsolódó írásaink