Montázs

Negyven különböző gyümölcs terem egyetlen fán + VIDEÓ

A fa télen úgy néz ki, mint bármely másik, tavasszal azonban rózsaszín, lila és fehér virágok pompája borítja

Különleges fa növekedik a New York-i Syracuse Egyetem udvarán: az intézmény egyik professzora ugyanis létrehozott egy fát, amelyen negyven különböző gyümölcs, köztük cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva és mandula is terem – írja az erdekesvilag.hu.

Negyven különböző gyümölcs terem egyetlen fán + VIDEÓ
A New York-i Syracuse Egyetem
Fotó: NorthFoto

A fa nemesítése és sikeres gondozása Sam Van Aken érdeme, aki egy évtizeddel ezelőtt fogott bele a 40 gyümölcs fájának megvalósításához, amikor bezárásra ítéltek egy, a New York-i Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomás által működtetett gyümölcsöskertet. Az egyetemi tanár, aki egy pennsylvaniai gazdaságban nőtt fel, nem akarta, hogy a kertben lévő növények, köztük 150–200 éves, őshonos, ritkaságnak számító csonthéjasokat termő fák odavesszenek, ezért úgy döntött, hogy egy hibrid megalkotásával megmenti őket. A férfi a „chipszemzésnek” nevezett eljárással az évek során 16 darab különleges fát hozott létre, amelyeket később múzeumoknak és alapítványoknak ajándékozott, az elsőt pedig ő maga ültette el az egyetem udvarán.

A fa télen úgy néz ki, mint bármely másik, tavasszal azonban rózsaszín, lila és fehér virágok pompája borítja, hogy aztán nyáron negyvenféle gyümölcs teremjen rajta. Beletelt néhány évbe, mire látványos eredményt tudott felmutatni, ma azonban már egyre bőségesebb termést hoz. Van Aken, aki művészeti és értékmegőrzési projektként tekint a 40 gyümölcsöt termő fára, azt tervezi, hogy hamarosan létrehoz egy gyümölcsöskertet is, amelyben csak ilyen csodafák lesznek.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink