Montázs

Mi van a ruha alatt?

A nők az életüket is feláldozták a divat oltárán

Hatalmas abroncsok, extrém szűk fűzők és mérgező ruhák. A viktoriánus korbeli divat nem csak látványos, de veszélyes is volt.

Mi van a ruha alatt?
A divat, amelyet az angol királynő teremtett
Fotó: NorthFoto

A viktoriánus divat alapítója az alig 18 évesen megkoronázott angol királynő, Viktória volt. Öltözködése futótűzként terjedt az 1800-as években. A királynő az esküvőjén is divatot teremtett, hiszen ő volt az első, aki fehér ruhában állt az oltár elé.

A korabeli ruhák nem csak szépek, de veszélyesek is voltak. A túlságosan szűkre húzott fűzők megváltoztatták a nők szerveinek elrendezését, ezzel mégsem foglalkoztak. A divat mindennél fontosabb volt.

Asta Darling influenszer egy rövid videóban mutatta be, milyen sok előkészülettel járt az, ha valaki a kornak megfelelő elvárások szerint szeretett volna felöltözni. Minden egyes kiegészítőnek, például a kesztyűnek is fontos szerepe volt, azzal a hölgyek üzenhettek a férfiaknak is.

Objektum doboz

Nem csak a fűző volt a kor védjegye. A szoknyák alatt hatalmas abroncsokat hordtak a korabeli nők. Az így hatalmassá vált ruhákban nem volt egyszerű a közlekedés, de ennél is ijesztőbb az elhunytak számának mértéke. A szakemberek szerint tíz év alatt mintegy háromezer nő halt meg a szoknyája miatt.

A sokszor két-három méteres átmérőjű váz rendkívül nehéz volt, így gyakran fájdalmakat okozott, és a hölgyek pár óra után már állni is alig bírtak benne. Tűz esetén a szerkezetből nem lehetett gyorsan kiszabadulni, ezért sokan nem élték túl a hasonló szerencsétlenségeket.

Az 1800-as évek végére a nők változtatni akartak, így megjelent a turnűr, amit a fenék fölé rögzítettek, hogy irreálisan kerek, kiálló hátsót varázsoljanak maguknak.

Turnűrrel a ruhák hátrafelé szélesedtek
Turnűrrel a ruhák hátrafelé szélesedtek
Fotó: NorthFoto

Ebben a korban jelent meg a gyászdivat is. A gyászetikett rendkívül szigorú volt, ezért ha egy özvegy asszony újra férjhez akart menni, akkor az esküvői ruhája nem lehetett többé fehér, annak is feketének kellett lennie, bármennyire is szomorúnak vagy épp furcsának tűnik ez mai szemmel.

Nem csak a fűző és a hatalmas szoknya volt veszélyes a viktoriánus korabeli nők számára. Nagy népszerűségnek számított a zöld ruha. 1864-ben egy este a párizsi operában Eugénia császárné olyan lélegzetelállító ruhát viselt, amely másnap reggel már az újságok címlapjaira került. A párizsi zöld, más néven smaragdzöld egyike volt a sok színárnyalatnak, amely a viktoriánus korszakban jó pár ember életének vetett véget.

A ragyogó színezéket vegyészek alkották meg, akik réz és arzén keverésével olyan festéket kaptak, amely fényesebb és tartósabb volt, mint a piacon kapható többi zöld szín. A schweinfurti zöld gyönyörűen nézett ki a ruhákon, de amikor vízzel érintkezett, olyan vegyi anyagot bocsátott ki, amely halálos volt az emberek számára.

A keveréket Schweinfurti zöldnek hívták
A keveréket schweinfurti zöldnek hívták
Fotó: Wikipedia

Kapcsolódó írásaink