Montázs

Jobb, ha nem eszi túl magát az ünnepek alatt, de ha már megtette, sincs veszve minden

Kis tudatossággal elkerülhető a karácsony körüli túlevés

Kis tudatossággal elkerülhető a karácsony körüli túlevés, amit azt jelenti, hogy jobb, ha arra figyelünk inkább, hogy gasztronómiai élvezet legyen a táplálkozás. 

Jobb, ha nem eszi túl magát az ünnepek alatt, de ha már megtette, sincs veszve minden
A karácsony a családdal töltött értékes időről szól
Fotó: pexels.com

Egyértelműen nem a fogyókúra időszaka a karácsony, azonban mindenki maga választhatja meg, hogy mennyire terheli túl a szervezetét a felesleges kalóriákkal és a nehezen emészthető ételekkel. Ne az legyen a cél, hogy degeszre együk magunkat – figyelmeztet a dietetikus, szociológus Antal Emese, a TÉT Platform szakmai vezetője. 

Természetesen nem csak az számít, hogy mit és mennyit, de az is, hogy hogyan készítjük el az ételt. „Ha szeretnénk, akkor akár a töltött káposztát is el lehet készíteni úgy, hogy egészségesebb legyen” – hozta példának és tippeket is adott. Magunk dönthetjük el ugyanis a főzéskor, hogy mennyi a káposzta hús-rizs aránya, és ha a káposzta irányába hajlik a döntés, egészségesebb lehet az étel.

Megjegyezte, számít az is, hogy milyen rizst választunk, ugyanis elkészíthetjük például barna rizzsel is fehér helyett, és választhatunk alacsonyabb zsírtartalmú húst, ezektől az apró változtatásoktól máris egészségesebb a menü. Olyannyira, hogy akár 200-300 kalóriát is megspórolhatunk a szervezetünknek, pontosabban ennyivel kevesebbet kell feldolgoznia, majd később ennyivel kevesebbtől kell megszabadulnunk

De nemcsak a főzésre, a vendégeskedésre is van tippje a szakértőnek. „Ha vendégségbe megyünk, ne legyen cél, hogy mindenütt végigesszük a menüt. Dönthetünk úgy, hogy az egyik helyen főételt eszünk, míg máshol az édességeket választjuk” – részletezte. 

Hozzátette, hogy nem is érdemes huszonötféle ételt készíteni, ugyanis az is a túlevésre hajtja az embereket. Fontoljuk meg, hogy miből mennyit készítünk el, így ha nincs ötven féle sütemény és nyolcféle köret, akkor könnyebben ellen tudunk állni a csábításnak is – fűzte hozzá Antal Emese. 

Szerinte az is jó ötlet lehet, ha nem egyszer eszünk reggeltől estig, hanem igyekszünk a 3-5 étkezést betartani. „Ha végeztünk az evéssel, pakoljuk el az ételt, ne legyen szem előtt, ugyanis akkor nem olyan nagy a kísértés. Hagyjuk elől a gyümölcsöt, így lehet, hogy inkább azt kívánjuk majd meg” – jegyezte meg. 

Ha már mégis megtörtént a baj és teleettük magunkat, a legegyszerűbb, ha odafigyelünk arra, hogy legközelebb már megpróbáljunk mértékletesebbek lenni. A dietetikus felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos vizet inni, és ha lehet, az alkoholfogyasztást se vigyük túlzásba. „Túlevés esetén nem baj, ha nem tudunk enni egy-másfél napig, és utána csak szép fokozatosan térjünk vissza az étkezésekhez. Keressünk könnyebben emészthető ételeket, együnk zöldség-gyümölcsöt, salátát, párolt zöldséget” – fejtegette.

Antal Emese szólt az alkoholfogyasztásról is. A dietetikus azt mondja, nem érdemes éhgyomorra inni és ne keverjük a különböző italokat. Ha iszunk alkoholt, igyunk hozzá vizet is, minden alkalommal, hiszen azzal is segítjük a gyomrunkat.

Beszélt arról is, hogy egy könnyű séta is segítheti az emésztésünket, így, ha étkezés után elmegyünk kirándulni vagy korcsolyázni – azaz, ha nem ülve vagy fekve várjuk a következő étkezést – is sokat segít abban, hogy visszatérjünk a régi kerékvágásba.  

Kapcsolódó írásaink