Montázs

Titkos családi recept alapján készül az Uzinger-féle forralt bor

Ha hajnal haromkor legmélyebb álmából felébresztve is tudja, mi a jó forralt bor titka, jó helyen jár, tudunk újat mutatni az Uzinger Borászatnak köszönhetően.

Titkos családi recept alapján készül az Uzinger-féle forralt bor
A forralt bor hozzávalói Uzinger Dóra receptje szerint.
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nem szabad elnyomni a bor ízét, azt inkább kiegészíteni érdemes, így kaphatunk igazi, hagyományos forralt bort, amelyet szívesen kortyolgatunk az esti nyugalomban - fogalmazott korábban a Magyar Hírlapnak Uzinger János szőlész-borász. Ennek ellenére a legtöbb helyen a cukros, ízesített, édes fűszeres termékeket kínálják, ugyanis nem feltétlenül minden esetben minőségi alapanyagokból készítik a forralt bort. Azonban az Uzinger Borászat igyekszik hű maradni a minőséghez és a márkához, nem fűszerezik túl, hogy érezhető legyen a minőségi alapanyag a forralt borban.

Uzinger Dóra mindent elmondott a jó forralt bor titkáról.
Uzinger Dóra mindent elmondott a jó forralt bor titkáról.
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Testvére, Uzinger Dóra, sommelier, most meg is osztotta az egyik családi receptet a Montázs olvasóival, hogy biztosra mehessenek, ha jó forralt borral kínálnák a rokonokat.

Hozzávalók:
1,4 liter fehér bor
0,7 liter víz
30 dekagramm cukor
5 gramm fahéj
7 gramm szegfűszeg

A hozzávalókat tegyük egy lábasba és főzzük őket lassú tűzön. Figyeljük, hogy a főzet ne kezdjen el gyöngyözni, ugyanis ebben az esetben elfőzzük belőle az alkoholt, ami jelen esetben nem cél. Vegyük ki belőle a fűszereket, bár a karácsonyi hangulat miatt talán szebb azokkal tálalni. Ha kissé fűszeresebb, tüzesebb ízekre vágyik, érdemes lehet egy kis
rumot is csempészni a bögrékbe adagolás előtt.

Ha vörös borral dolgozna inkább, érdemes narancskarikát - és ízlés szerint néhány csepp citromlevet – is tenni a főzéshez, illetve megcserélni a fahéj és a szegfűszeg arányát.

Amennyiben szeretné kipróbálni a receptet az Uzinger Borászat a szerdáig leadott rendeléseket még karácsony előtt kiszállítja.

Kapcsolódó írásaink