pr cikk

Itt a jó forralt bor titka: a bor ízét kiegészíteni kell a megfelelő fűszerekkel

Egészen karácsonyig, pontosabban december 24-én 12 óráig várja az átfázott publikumot az Allee előtt az Uzinger Borászat, hogy ujjait – és lelkét – felmelegíthesse egy kis forralt borral. Persze, megtalálható itt a forralt boron kívül mindenféle minőségi portéka, a vöröstől a fehérig, a palackozottól a kimértig. 

Itt a jó forralt bor titka: a bor ízét  kiegészíteni kell a megfelelő fűszerekkel
Uzinger Dóra és Uzinger János.
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mit ér a karácsonyi lakoma, ha a készülődés ahelyett, hogy ünneplőbe öltöztetnénk lelkünket, csak reggeltől estig tartó rohanásból, és folyamatos stresszből áll? A díszek, a karácsonyfa talpa, a hal, és ki tudja, mennyi tengernyi dolgot szükséges ilyenkor elintézni, hogy minden tökéletes legyen a nagy napokra, azonban érdemes egy kicsit lelassítani, mielőtt egy esetleges szívroham dönt le a lábunkról, mert elfelejtettük azt a nagyon fontos könyvet megrendelni az egyik legtávolabbi rokonunknak. 

Az első ijedtség és heves szívdobogás helyreállítása – javasolt jó néhány mély levegőt venni – után álljunk le, üljünk le, nyugodjunk meg, keressünk egy helyet, amely segít ellazítani a rojtosra roncsolódott idegeket, összegezzük veszteségeinket, és keressünk egy mindenki számára elfogadható megoldást, akár egy forralt bor mellett. Jól fog esni. 

Uzinger Dóra mindent elmondott a jó forralt bor titkáról.
Uzinger Dóra mindent elmondott a jó forralt bor titkáról.
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nincs is erre alkalmasabb hely, ha az Allee Bevásárlóközpont körül bolyong a karácsonyi forgatagban, mint az Uzinger Borászat faháza, ahol muníciót szerezhetünk, hogy elkerüljük az agyi érkatasztrófát a felpörgött karácsonyi forgatagban.  Kaphatunk itt vörös- és fehérborból készült szívmelengetőt, bár személy szerint Uzinger János szőlész-borász szerint az a legjobb termék, amely csak kiegészíti, és nem elnyomja a bor karakterét. Megjegyzi, mégis, a legtöbb helyen a nagyon cukros, ízesített, édes fűszeres termékeket kínálják, azonban az Uzinger Borászat igyekszik hű maradni a márkához, nem fűszerezik túl, hogy érezhető legyen a minőségi alapanyag a keverékben,  és egy erdei gyümölcsös változat is található a kínálatukban, hogy kedvezzenek a közönség ízlésének.

„Igyekszünk a bor karakterét megtartani tehát kiegészítjük, és nem eltompítjuk az adott bor értékét” – fogalmazott a borász.  
A forralt bor mellett az alsóörsi borászat legtöbb terméke is elérhető a faházban, az Uzinger Borászat Olaszrizlinggel, Szürkebaráttal, Irsai Olivérel, Sauvignon Blanc-nal dolgozik a fehéreket tekintve, de van egy Merlot-Cabernet Sauvingnon házasításuk is, amelyet Mortimer névre kereszteltek, a rozéjuk pedig Kékfrankosból készült.  

A titkos összetevők.
A titkos összetevők.
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Tavaly kipróbáltak egy házasítást fehérborból is. „A vörösbor nálunk házasítás útján készül, de tavaly készítettünk fehér borból is házasítást, ehhez Sauvingon blanc-t és Szürkebarátot használtunk fel, amelyből egy illatos, kellemes savú, félszáraz bor készült” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Uzinger Dóra somelier, aki arról is beszélt, hogy a testvérével az életükben sorsfordító változást hozott a koronavírus-járvány.  Hozzátette, bár édesapjuk már régóta foglalkozik borászattal, ők komolyabb energiát a 2020. májusi lezárások alkalmával kezdtek befektetni a családi vállalkozásba, ugyanis mindketten úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek és az akkor felszabadult energiáikat a családi vállalkozásra fordítják.  

Ugyanakkor itt is megvannak a nehézségek. A testvérpár közösen dolgozik azon, hogy a telített piacon a gazdasági válság közepette is helyt álljanak. Nem kizárt az sem, hogy megcéloznak olyan termékkategóriákat, amelyeket sokan nem, hogy a konkurenciánál többet tudjanak adni a vásárlóiknak.  
Azt mondják, most jön az évnek az az időszaka, amikor már azért járnak hozzájuk az emberek, hogy ajándékba adják majd a bort, és persze, igyekeznek piacképesek maradni azzal, hogy amíg nem muszáj, nem emelnek árat.

Az Uzinger Borászat boraival nemcsak az Alle-nál lehet találkozni, de termékeik a webshopjukban is megvásárolhatók, és az éttermükben a János Pince Udvarházban is megtalálhatók. 

Kapcsolódó írásaink