Montázs

Három téli ital házilag a szürke novemberi estékre

Mintha csak tegnap lett volna, hogy üdítő limonádét szürcsöltek az emberek a napfényben, ahogy a kellemes nap sugarai a meztelen alkarokat simogatták. Nos, novemberre ez az időszak véget ért.

Három téli ital házilag a szürke novemberi estékre
Rum puncs
Fotó: Facebook

Igaz, hogy a nyári napfénytől egy időre kénytelenek vagyunk megválni, azonban ez nem feltétlenül tragikus, hiszen kellemesebbé tehetjük ezt az időszakot, a kérdés csak az, hogy mit teszünk érte.

Alább összegyűjtöttünk három téli italt, amelyek kissé felmelegíthetik lelkünket, vagy akár forróbbá is varázsolhatják az esti hangulatot.

1. Forró cider az est nyugalmáért

Hozzávalók:
1 liter cider
1 liter jó minőségű almalé
4-5 szegfűszeg, ugyanennyi szegfűbors és egész kardamom
1 rúd fahéj
2 dl Calvados, vagy más almalikőr

A cidert és a gyümölcslevet csak össze kell önteni, hozzáadni a fűszereket, majd lassan, közepes lángon főzni a keveréket. Fél óra után kivesszük a fűszereket, lehúzzuk a tűzről és ekkor adjuk hozzá a Calvadost. A szerző tippje, hogy főzzünk bele almadarabákat is.

Rumpuncs a forró hangulatért

Hozzávalók:
fél liter elkészített fekete tea
fél liter vörösbor
fél liter rum
40 dkg nádcukor
1 citrom és egy narancs leve
1 narancs leve

A bort, a rumot és a teát egy nagyobb lábasban öntsük össze, adjuk hozzá a citrusok levét és kezdjük el melegíteni egészen addig, amíg a cukor el nem olvad.

Almás bólé csak úgy

Végül egy alkoholmentes ital a válogatás végére, csak hogy a fiatalabbak se érezzék magukat kihagyva. Ez nem túl bonyolult mutatvány, amelynek a lényege, hogy egy liter almalevet összefőzünk egy almával, gyömbérrel, barna cukorral és fahéjjal.

Ehhez tehát szükség lesz egy rúd fahéjra, ízlás szerint gyömbérre, egy almára, egy liter almalére, és barna cukorra ízlés szerint, amelyeket felteszünk főni teljesen addig, amíg a cukor el nem olvad az egyvelegben.

A receptek innen és innen származnak.

Kapcsolódó írásaink