Montázs

Olcsón is lehet egészségesen táplálkozni és drágán is lehet egészségtelenül, azaz így spórolhatunk az ételen – Interjú

Nemcsak a villanyon vagy a gázon lehet spórolni, ha úgy alakul – és nagyon úgy tűnik, hogy úgy alakul –, hanem a hétköznapi dolgokon is. Ilyen például, ha nem veszünk kávét útközben – akár ezer forintért –, valahányszor megkívánjuk, csak minden második alkalommal, azonban ez még nem minden. Azon is sok múlik, hogy mit fogyasztunk reggelire, ebédre, vacsorára, vagy, hogy mit nassolunk.

Olcsón is lehet egészségesen táplálkozni és drágán is lehet egészségtelenül, azaz így spórolhatunk az ételen – Interjú
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Olcsón is lehet egészségesen táplálkozni, és drágán is lehet egészségtelenül – szögezte le már a beszélgetés elején Antal Emese dietetikus, szociológus, majd felhívta a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy a fizetésünk nagy részét ne a napi betevőre költsük el, ugyanolyan tudatosság szükségeltetik, mint ahogyan a pénzügyeinket kezeljük. „Nem minden pénz kérdése. A cukros üdítőt például jellemzően a szerényebb keresetűek isszák, míg vizet azok, akik magasabb életszínvonalon élnek” – hozta fel példának, majd kijelentette, hogy nem mindent lehet a pénzre fogni.

A tudatosság megjelenhet abban is, hogy mielőtt bevásárolni megyünk, körbenézünk, hogy mi van otthon. Előtte felkészülhetünk azzal is, hogy átgondoljuk, hogy mit főzünk majd a családnak, de az is egy lehetőség, hogy vásárlás előtt tájékozódunk, hogy hol, mit lehet olcsóbban megkapni. A mélyfagyasztó is a tudatos emberek barátja, hiszen kis porciókban lefagyasztva tudjuk tárolni az el nem fogyasztott ételt – magyarázta. A spórolás kulcsfaktora tehát az előre tervezés, azonban, ha olyan akció van, hogy nagy kiszerelésű termékeket vásárolhatunk kedvező áron, azért az adagokat akkor is tartsuk be, és ne egyszerre együk meg az egészet. Általában ugyanis többet eszünk, ha valamiből több van a szemünk előtt – részletezte, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy a legtöbb terméken feltüntetik, hogy egy adag hány gramm vagy milliliter, így az útmutatás segíthet a mértéktartásban.  

Antal Emese, dietetikus, szociológus
Antal Emese dietetikus, szociológus
Fotó: Antal Emese

Spórolhatunk a zöldségeken is, ugyanis a savanyúságok kevésbé terhelik meg a pénztárcát a friss zöldséghez képest, így azok is jól szolgálhatnak egy rizs-hús párosításhoz. Megjegyezte, hogy savanyúságot enni a főétkezéshez több szempontból is kedvező lehet. Egyrészt azért, mert naponta négyszer-ötször kellene zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztani, másrészt azért, mert így kedvezőbb lehet a főétel ára is adagonként.

Antal Emese arról is beszélt, hogy a szezonális termékek általában olcsóbbak, a vitamintartalmuk pedig ezeknek a legmagasabb, illetve ezeknek az ára a legkedvezőbb. Ha megtehetjük, akkor is vehetünk nagyobb mennyiséget, amit el tudunk tenni, hogy később is legyen belőle. Hozzátette, ha a kedvenc ételünk nagyon megdrágult, érdemes megpróbálni alternatívákat találni. Például a 600-700 forintos jégsaláta helyett vásárolhatunk madársalátát vagy káposztát, ezáltal kreatívabbak is lehetünk, hiszen új recepteket is kipróbálhatunk. A mélyhűtött termékektől sem kell félni, például spenótot lehet fagyasztva kapni, érdemes a hűtőpultot közelebbről is szemügyre venni. Ezeket ugyanis akkor szedik le, amikor a legérettebbek és azonnal tartósítják őket, ami azt eredményezi, hogy a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk magasabb lehet, mint a polcon levő társaiké – fűzte hozzá a dietetikus.

Objektum doboz

Antal Emese szót ejtett az ételrendelésről is. Amit mi főzünk meg, arról biztosan tudjuk, hogy mi van benne, igaz, hogy időigényes a beszerzés, a főzés, majd utána a takarítás, és az is elképzelhető, hogy nem biztos, hogy megéri a macerát, mert lehet, hogy a cég, amelyiktől megrendeljük az ételt, kedvezőbb áron tudja beszerezni a hozzávalókat. Érdemes megpróbálni egyensúlyt találni a főzés és az ételrendelés között – hívta fel a figyelmet. Hozzáfűzte, ahogy az ember megtervezi a napját vagy e hetét, hogy mikor mit fog csinálni, ugyanúgy, az étkezést is meg kell tervezni. Ha fontos nekünk az étkezésünk, időt kell szakítanunk annak megtervezésére is. Nem arról van szó, hogy éjjel-nappal ez járjon a fejünkben, de hogy mit fogunk enni, fontos szempont – ecsetelte a dietetikus.

Végül összegezte, hogy érdemes nézni az akciókat, hiszen akár 20-30 százalékot is lehet spórolni, ha egy kicsit szemfülesek vagyunk. Ha időnk engedi, több boltban vásárolhatunk, és akár fel is készülhetünk a szóróanyagokból arra, hogy mi alapján alakítsuk ki a heti menüt, és felhívta a figyelmet arra is, hogy bevásárlólistával érdemes boltba menni. Megjegyezte, hogy nem érdemes felhalmozni valamit azért, hogy legyen belőle otthon, miközben nem fogyasztjuk el. Ne essünk át a ló túloldalára, ha nem feltétlenül muszáj – hangzott el az utolsó jótanács.

Kapcsolódó írásaink

Az ötvenedikre várva

ĀA hamarosan visszavonuló Woody Allen rendező, forgatókönyvíró és színész egy híján ötven filmet számláló életművéből ajánlunk most hármat