Montázs

Még tart a látás hónapja, itt van 10 +1 tény a szemünkről, amelyeket csak kevesen ismernek

Vajon miért két szemünk van? És mitől lesz valaki színvak? És azt tudta, hogy a szemben is kialakulhat melanóma? Alább összegyűjtöttünk néhány érdekességet a szemekről annak apropóján, hogy októberben ünnepeljük a látás hónapját. 

Bár a szürke hétköznapokban nem gondolkodunk rajta sokat, sőt, egyfajta alapvetés az életünkben, de a szemünk testünk egyik leglenyűgözőbb és legösszetettebb része. Mennyit tudunk valójában róluk, és hogyan működnek? Minden nap használjuk és szükségünk van rájuk, mégsem gondolunk rájuk sokat, amíg valami el nem romlik, és ez nem befolyásolja a látásunkat. Összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt, amelyeket eddig csak kevesen tudtak a szemekről.

1. Valójában az agyunkkal látunk, nem a szemünkkel. A szem kameraként működik, rögzíti a fényt, és adatokat küld vissza az agyba.
2. Fejjel lefelé látjuk a dolgokat – az agyunk az, ami a megfelelő irányba fordítja a képet.
3. Egyetlen másodperc alatt ötször lehet pislogni.
4. A szem a leggyorsabban mozgó izom a testünkben, ezért is mondjuk például, ha valami gyorsan történik, hogy „egy szempillantás alatt!”
5. Az emberi szem minden pillanatban 100 százalékosan tud működni anélkül, hogy pihennie kellene.
6. Ha az emberi szem digitális fényképezőgép lenne, 576 megapixeles lenne.
7. Átlagosan körülbelül négymillió-kétszázezerszer pislog egy ember év alatt.
8. Azért van két szemgolyónk, hogy jó legyen a mélységérzékelésünk. A két kép összehasonlítása  ugyanis lehetővé teszi, hogy meghatározzuk, milyen messze van egy tárgy tőlünk.
9. A szemek rendkívül gyorsan regenerálódnak. Megfelelő gondossággal csak körülbelül 48 órát vesz igénybe a szaruhártya kisebb karcolásának kijavítása.
10. A világ leggyakoribb szemszíne a barna.
+1 A kék szemű embereknek közös ősei vannak a világ minden más kék szeműjével.

A fenti tények tudatában tehát megfontolandó, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk szemünk egészségére, és akár évente ellenőrizzük szakorvossal a látásunkat, szemüvegünket, vagy éppen a kontaklencsénket. Az sem árthat, ha tartunk otthon egy pótszemüveget arra az esetre, ha a nagy sietségben valahol levettük és ottfelejtettük. 

Érdemes azonban ellenőrizni a kisebb ijedtség előtt, hogy esetleg csak a feltoltuk-e a fejünk tetejére egy-egy óvatlan mozdulat következtében.  
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom