Montázs

Öt kirándulóhely Magyarországon, amely novemberben a legszebb

Egyszerű lenne a könnyebb utat választani, és otthon ülni a melegben, kényelmes ruhában forró kakaót vagy forralt bort kortyolgatni, azonban még mielőtt kómába esnénk a karácsonyi bejglirengeteg gondolatától, túl korai lenne elkényelmesedni, főleg hogy vannak olyan helyek idehaza, amelyek az évnek ebben a szakában a leglátványosabbak.

Öt kirándulóhely Magyarországon, amely novemberben a legszebb
A kép illusztráció.
Fotó: Facebook

Persze, sok szempont kerül elő az őszi túra előtt, érdemes tehát a felmerülő igények alapján mérlegelni, rétegesen öltözködni, hőtartó kulacsot vinni, strapabíró cipőt beszerezni, sapkát venni, dióhéjban: jól felkészülni. A látvány – és akár a közelben található vendéglátóegységekben kapható forralt bor – minden apró indulás előtti bosszúságért és szöszmötölésért kárpótol. Még azért is, hogy meg kellett mozdulni a nem túl szívderítő ködös-párás-felhőpárnás időben.

1. Pákozdi Ingókövek

A Pákozdi Ingóköveket a magyar Stonehenge-nek nevezi cikkében a Magyarországom nevű portál. Megjegyzik, nem véletlen a megnevezés, utóbbira többen kapják fel a fejüket, mint az előbbire. És hogy miért ekkora ügy novemberben megnézni a kirándulóhelyet? A látvány olyan, mintha óriások játszótere lenne, ugyanis monumentális köveket csodálhatunk – vagy éppen mászhatunk – meg. Az Ingókövek a fővárostól csak egy karnyújtásnyira vannak, a család fiatalabb tagjai pedig garantáltan élvezni fogják a kirándulást. A közelben megtalálható a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum, érdemes lehet oda is betekinteni.

2. Gödöllői Királyi Kastély parkja

Örök és megunhatatlan csodahely a Gödöllői Királyi Kastély parkja, ugyanis az év minden szakában tartogat valami szépséget a környék. Itt minden megtalálható, így ha többen mennek túrázni, mindenki kielégítheti az igényeit, ugyanis itt nemcsak egy egyszerű sétáról van szó egy káprázatos parkban, hanem van itt büfé, mosdó – így nem kell a természet lágy ölére támaszkodni a novemberi időjárásban – minden, ami szem-szájnak ingere.

A helyet a legtöbben egyébként Sissi és I. Ferenc József rezidenciájaként ismerik.

3. Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Kellemes testmozgás felfedezni a botanikus kert kanyargós útjai mentén terülő növényeket, főleg a pirosas-narancssárgába hajló cserjék nyújtanak lélekmelengető látványt egy-egy derűsebb őszi napon. Itt összesen 13 ezer növényfajt csodálhatunk meg, míg 62 madárfaj fészkel a botanikus kert területén. A 18. század végén alakult ki az angolkertek mintájára, és 1962-től folyamatosan újítják meg és gondozzák a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet, hogy az az év minden szakában elkápráztassa látogatóit. Ha akarjuk, kiadós sétát is tehetünk a 27 hektárnyi területen, viszont könnyen talál magának egy padot, aki inkább bámészkodni vagy ábrádozni szeretne.

4. Tatai Öreg-tó

Aki nem tudja elképzelni, hogy olyan helyen menjen a természetbe, ahol nincs semmilyen víz, az Tatára akar menni, az Öreg-tóhoz. A tókör nagyjából hét kilométer hosszú, a látvány azonban minden egyes lépést feledtet, és ez annak sem nagy ügy, aki nem tartotta magát annyira karban az utóbbi időben, ugyanis a tó körül elég sűrűn helyezkednek el padok. Tatát egyébként tulajdonképpen bármikor – de leginkább a rendkívül népszerű vadlúdsokadalom idején – érdemes felkeresni. A közelben található a Fényes-forrás tanösvénye is, amely legalább annyira izgalmas, mint a tókör.

5. Váli Szeretet-szobor

Rengeteg romantikus pillanat néma tanúja a Szeretet-szobor Válon, amely a Haraszthy pince területén található. A kilátás festői, a szobrot, amely az ukrán Alexander Milov műve, az esti órákban ki is világítják. Az alkotás a férfi és a nő közötti konfliktust testesíti meg, a belső vágyaikat pedig két gyermekszobor mutatja meg. A szobor két felnőttet ábrázol, akik háttal ülnek egymásnak, viszont a bennük lévő gyerekek kinyújtják a kezeiket egymás felé, jelezvén, hogy szükségük van egymásra.

Kapcsolódó írásaink