Montázs

Újra itt a nyár, a meleg és a kánikula

Újra itt a nyár, vele együtt a meleg és a kánikula. Fontos, hogy ezekben a témákban teljesen naprakészek legyünk, és vigyázzunk magunkra és a környezetünkre. Kérdéseinkre dr. Felszeghi Sára szakfelügyelő főorvos válaszolt.

Újra itt a nyár, a meleg és a kánikula
Újra itt a nyár, vele együtt a meleg és a kánikula
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Mire figyeljünk a kánikulában és a melegben?

– Különösen figyeljünk a gyerekekre, idős emberekre, krónikus betegségben szenvedőkre, mert ők esendőbbek. A ruházat esetében fontos, hogy legyen szellős, természetes alapanyagú, világos színű. Étkezéseknél törekedjünk arra, hogy együnk egyszerre kevesebbet. Ajánlott úgynevezett hűsítő ételeket fogyasztani, ilyenek a saláta, retek, póréhagyma vagy valami savanyú, mint a citrom, szilva, körte vagy a mangó. Folyadékfogyasztás esetében ajánlott a kettő-kettő és fél, esetleg három liter naponta, ami lehet víz, gyógytea vagy éppen friss gyümölcslé. Ajánlott kerülni az alkoholt és a cukros folyadékot.

– Sokan a nagy melegben gyorsan isznak túl hideget, vagy ugranak hirtelen a hideg tóba.

– A hideg folyadék fogyasztása felső légúti panaszt okozhat, a hideg vízbe való ugrás felhevült testtel pedig keringés- és légzésleállást. Ajánlott zuhanyozni vagy fokozatosan bemenni a vízbe.

– Milyen jelei lehetnek a napszúrásnak?

– Fejfájás, szédülés, láz, hányinger, hányás, fotófóbia (fény kerülése), súlyosabb esetben zavarttá válik a beteg, eszméletvesztés, ájulás, akár kóma is kialakulhat. Ha ezt tapasztaljuk, akkor menjünk, vagy vigyük a beteget árnyékos, hűvös helyre. Hűtsük a testét a tarkóra helyezett hideg vizes borogatással, kis kortyokban itassuk hűs folyadékkal. Súlyos esetben hívjunk mentőt.

– Ha elmegyünk kirándulni vagy nyaralni, mire figyeljünk?

– Soha ne hagyjunk gyermeket és állatot még rövid időre se a gépkocsiba bezárva. Legyen elég folyadék nálunk. Sportolni pedig inkább a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Napozáshoz használjunk napfényvédő krémet!

Kapcsolódó írásaink

A könyv örök

ĀAz eladási számok alapján a jövőben sem kell attól félni, hogy üresen maradnak a könyvesboltok