Kultúra

Politikai széthúzás az új hazában

Nyári Gábor történész hiánypótló könyve az 1945 utáni emigrációról

A második világháború pokla 1944. augusztus 26-án érte el hazánk keleti határait. Ezzel nemcsak a védtelen lakosság, de a honvédek rémálma is valóra vált: otthonukat elérte a Vörös Hadsereg, nyomában a Moszkvából hazatérő, magyarul beszélő kommunistákkal.

Csaknem egymillió honvéd, levente, tisztviselő és családtagjaik, civilek és intézmények hagyták el szülőföldjüket, hogy a Harmadik Birodalom területére meneküljenek. Miután véget ért a világháború, 1947-ig 700–725 ezer állampolgár tért haza Magyarországra, 100–120 ezer pedig más európai országba vagy a tengerentúlra távozott új hazát keresni. Németországban 160 ezer magyar maradt, akik többsége a Horthy-korszak konzervatív értékrendjét vallotta magáénak, és nyomorúságos életkörülményei ellenére is bízott abban, hogy a szovjet csapatok felhagynak a magyarországi viszonyok erőszakos megváltoztatásával, kivonulnak az ország területéről, amely függetlenné válhat. Habár 1947. február 10-én aláírták a párizsi békeszerződést, a szovjetek maradtak, itthon a kommunisták átvették a hatalmat, így a „nyugatosok” reményei szertefoszlottak. Őket követték a „’47-esek”, akik részesei voltak Magyarország demokratizálásának, ám a kommunisták őket is elüldözték. Gondolhatnánk, emigránsaink a német területen összetartottak, de a valóságban feloldhatatlan ellentét feszült köztük, a konzervatívok a „’47-eseket” kommunistáknak, a demokraták a „’45-ösöket” fasisztáknak tartották, miközben mindkét csoport igyekezett az emigráció politikai vezetését magához ragadni. Az 1956-os szabadságharc vérbefojtását követően az „’56-osokkal” gyarapodtak.

A fenti eseményeket fejti ki történészi alapossággal Nyári Gábor Menekültek az új hazában – A német és osztrák területeken élő magyar emigráció története 1945–1956 című hiánypótló munkája.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom