Kultúra

Kövér László: A megoldandó feladatok sorából kiemelkedik a közösségi identitások ügye

Ősbemutató Vidnyánszky Attilával Beregszászban

Az Időfonal című színpadi produkció beregszászi bemutatójával a kárpátaljai magyar alkotóerő előtt tisztelgünk – jelentette ki Kövér László pénteken este Beregszászon, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: „A formabontó produkció bemutatójával azt az alkotóerőt ünnepeljük, amely elpusztíthatatlan, mert hármas szellemi gyökérzetével mélyen fonódik a szülőföldbe, a magyar kultúrába és az európai hagyományba.” A házelnök szerint az Európa előtt tornyosuló megoldandó feladatok sorából kiemelkedik a közösségi identitások kezelésének ügye. Az MTI szerint Kövér László elmondta, a 20. század közös közép-európai tapasztalata egy olyan térség tapasztalata, amelyben minden államalkotó többségi nemzetnek élnek kisebbségi sorban más országokban nemzeti közösségei. Ezen a tapasztalaton és felismerésen alapulnak ma Magyarország nemzetpolitikai kapcsolatai Szerbiával, Horvátországgal, Szlovéniával és Ausztriával. Az Időfonal című színpadi produkció rendezője, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a beregszászi színház alapító rendezője az ősbemutató után az MTI-nek elmondta: a formabontó bemutató Hrivnák Tünde divattervező alkotásain alapul, a tervező becsempészte a beregi szőttes részleteit a mának szóló ruhakölteményeibe.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom