Kultúra

Jean Cocteau fényképei Picassóról

Balatonfüreden, a Vaszary-villában látható a huszonkilenc felvétel az avatgarde krémjéről

Találkozás Picassóval – Jean Cocteau fényképei és Picasso művei címmel látható kiállítás március 7-től Balatonfüreden a Vaszary-villában. Európában ez a második alkalom, hogy a sorozatot megtekintheti a közönség.

Huszonkilenc fényképet ismerünk abból a sorozatból, melyet a francia költő és filmrendező, Jean Cocteau az első világháború idején Pablo Picassóról és barátairól, az akkoriban Párizsban, a montparnasse-i művésznegyedben élő bohém asztaltársaságról – köztük Amadeo Modiglianiról, Max Jacobról és Moise Kislingről, illetve Picasso szinte kizárólag ezekről a képekről ismert akkori szerelméről, egy P?querette nevű modellről – készített.

Ezek a felvételek láthatók szombattól Balatonfüreden, a Vaszary-villában Orosz Márton, a Szépművészeti Múzeum 19. és 20. századi Gyűjteményének fotó- és médiaművészeti kurátora válogatásában.

A kiállítás nemcsak a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának együtt eltöltött pillanatait eleveníti föl, de egyúttal a 21. század technológia alapú, mérnökök és programozók által írt művészettörténetének a lehetőségeit is bemutatja a kiállítás.

A Cocteau által készített sorozatra az elektronikus művészet úttörőjeként számon tartott, a New Jersey-i Bell Telephone Laboratories-ban dolgozó Billy Klüver bukkant rá, amikor 1978-ban a Montparnasse-on élő művészeket ábrázoló fotók után kutatott a francia fővárosban.

Klüver rájött arra, hogy fotóinak a hátterében látható épületek árnyékai alapján a Nap éppen aktuális állásából és a fény beesési szögéből kiszámítható a felvételkészítés pontos dátuma, 1916. augusztus 12., délután fél egy és fél öt között.

A Vaszary Galériában a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-műveket is bemutatják – köztük a korai Mutatványosok-sorozat különleges darabjait is. E sorozat, Picasso 1904-es párizsi letelepedése után készült és a Rózsaszín vagy másképpen a Cirkusz Korszakot lezáró, nagyméretű olajfestményének, a Mutatványos családnak előtanulmányaiként értelmezhető. A most kiállított Picasso-grafikák május 17-éig tekinthetők meg a galériában, mivel a kiállítás május 19-én megújul, és más grafikák kerülnek a régiek helyére.

A kiállítás legfőbb kuriózuma a Médiath?ques d’Orléans –tól kölcsön kapott, Max Jacob keresztkönyve, amelyben Picasso dedikált köszöntése olvasható barátja számára. A kiállított tárgyak listája hazai és amerikai magángyűjtemények darabjaival egészül ki, fényképeket, rajzokat, a kutatás során felhasznált dokumentumokat, korai videómunkákat is láthat a közönség.