Kultúra

Elbúcsúztatták Kósa Ferenc filmrendezőt

Áder János köztársasági elnök mellett Lugossy László rendező és Japán magyarországi nagykövete is beszédet mondott

Végső búcsút vettek pénteken Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőtől, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjától, volt országgyűlési képviselőtől a Farkasréti temetőben. Áder János köztársasági elnök hangsúlyozta: a rendező mindig az igazságot kereste.

Kósa Ferenc temetés 20190112
Áder János szerint a művész ideálja volt egy olyan világ, ahol az ellenvéleménynek helye, építő szerepe van, ahol létezik közös emberi, művészi és nemzeti cél (Fotó: MTI - Máthé Zoltán)

A Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában Korzenszky Richárd, a Tihanyi apátság emeritus perjele vezetésével római katolikus szertartás szerint búcsúztak Kósa Ferenctől péntek délután. A filmrendező, volt MSZP-s parlamenti képviselő életének 82. évében, 2018. december 12-én hunyt el.

Áder János köztársasági elnök búcsúbeszédében hangsúlyozta: sokan tisztelték Kósa Ferencet kérlelhetetlen igazságszeretetéért. Ideálja volt egy olyan világ, ahol az ellenvéleménynek helye, építő szerepe van, ahol létezik közös emberi, művészi és nemzeti cél, filmjeiben ezért kereste mindig az igazságot – idézte szavait az MTI. Az államfő kitért arra, hogy Kósa Ferenc pályafutása első filmje, a Tízezer nap betiltásával kezdődött, majd játék- és dokumentumfilmjei másfél évtizedet töltöttek a cenzúra által lepecsételt dobozokban. Mégsem adta fel, és az idő őt igazolta – emelte ki. Áder János Kósa Ferenc 1956-ban papírra vetett sorait is felidézte: „Őrizd az embert, mert hitvallásod nem más, mint elkötelezettség, nem kevesebb, mint szabaddá tenni másokat.”

Az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Filmművészek Szövetsége nevében Lugossy László filmrendező kiemelte: Kósa Ferenc közösségi ember volt, aki közérdekű és filmszakmai ügyekben mindig kész volt a jobbító szándékú összefogásra.

Szató Kuni, Japán magyarországi nagykövete arról szólt, hogy Kósa Ferenc parlamenti képviselőként sokat tett a magyar–japán kapcsolatok erősítéséért.

A ravatalnál és a sírnál ott volt mások mellett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Marosi Miklós, az MMA alelnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Szőcs Géza volt kulturális államtitkár, jelenlegi és egykori szocialista politikusok közül Horváth Csaba, Baja Ferenc, Suchman Tamás; Szakály Sándor történész, a művészek közül Haumann Péter, Halász Judit, Rózsa János és Sára Sándor.

Kósa Ferenc a hatvanas években kezdte el pályáját. Főiskolai diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, évekre betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i filmfesztiválon. Fontos filmjei közt tartják számon az Ítélet, a Feldobott kő, a Nincs idő, a Hószakadás, A mérkőzés vagy az Öngyilkosság és A másik ember című műveket. Részt vett a monori és az 1987. szeptemberi lakiteleki tanácskozáson, 1990–2006 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, nevéhez fűződött a filmtörvény gondozása.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom